Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

SP: nieuwe regels uitkeringen worden ramp

13-11-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
geld_handen_50.jpg
Het kabinetsplan om mensen die een woning delen te korten op hun uitkering, wordt ,,een ramp''. Mensen zullen in financiële problemen komen, gezinnen worden uit elkaar gerukt en het verlenen van zorg aan zieke familieleden wordt bemoeilijkt. SP-Kamerlid Tjitske Siderius zegt dat in reactie op een wetsvoorstel dat staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Lagere uitkering voor huisgenoten
Klijnsma vindt dat uitkeringsgerechtigden die in hetzelfde pand wonen, maar niet met elkaar getrouwd zijn, met een lagere uitkering toekunnen. Ze delen immers bepaalde kosten. De maatregel kan onder meer gezinnen met kinderen en samenwonende broers en zussen treffen.
Positief
PvdA-Kamerlid John Kerstens reageert positief op het voorstel van Klijnsma en stelt dat het een goede balans biedt tussen ,,een noodzakelijk vangnet en het zo veel mogelijk motiveren van mensen om aan het werk te gaan''. Misbruik van een uitkering wordt gestraft en de bijstandsgerechtigde wordt gestimuleerd om zo veel mogelijk mee te doen op de arbeidsmarkt. Het is voor de PvdA van belang dat er altijd rekening wordt gehouden ,,met persoonlijke omstandigheden bij het bepalen van hoeveel van iemand kan worden gevraagd''.
Activerender
Ook Sjoerd Potters (VVD) is tevreden met de nieuwe regels. ,,Het is een goede zaak dat de bijstand strenger en activerender wordt. De bijstand moet geen eindstation zijn, maar de springplank naar een baan. Er blijft altijd een vangnet voor wie niet kan. Maar wie niet wil, komt van een koude kermis thuis.''
Gedrag en kleding aanpassen
Wie een uitkering wil, moet zijn stinkende best doen een nieuwe baan te vinden, vindt Potters, maar zich ook in gedrag voegen naar de eisen. Wie bijvoorbeeld een boerka draagt, voldoet niet aan de eisen voor de bijstand, aldus Potters. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!