Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

SP en SGP: "Verplicht winkels om contant geld te accepteren"

  •  
16-06-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5470 keer bekeken
  •  
geld_schulden_20220407

Dat je in sommige winkels alléén nog kunt pinnen, leidt tot irritatie bij degenen die de voorkeur geven aan contant geld. De SP en SGP willen nu dat het wettelijk verplicht wordt voor winkels om contant geld te accepteren. Kamerleden Mahir Alkaya (SP) en Chris Stoffer (SGP) beargumenteren dat veel mensen afhankelijk zijn van contant geld. Hiernaast dient contant geld ook als back-up in het geval van storingen met het digitale betalingsverkeer.

DNB: "Acceptatie contant geld zal aankomende jaren dalen"

Volgens cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB) zijn zo’n 1,3 tot 1,5 miljoen mensen in Nederland afhankelijk van contant geld. Het gaat in dit geval vaak om ouderen, migranten, laaggeletterden en mensen met een beperking.

DNB voorspelt dat in de komende jaren steeds minder contant geld zal worden geaccepteerd. Naar verwachting kan je dan in nog maar in zes op de tien winkels met contant geld betalen, terwijl dit nu bij negen op de tien het geval is.

"Als er een storing is, kan je altijd terugvallen op contant geld"

"Het is heel belangrijk dat kwetsbare groepen zo goed mogelijk mee kunnen doen in onze maatschappij", vinden de twee Kamerleden. "Je wilt niet dat mensen straks geen patatje of boek meer kunnen kopen omdat ze in het digitale betalingsverkeer niet goed kunnen meekomen."

En als er een storing is, kan je altijd terugvallen op contant geld. "Onlangs werkten de pinapparaten in onze supermarkt niet, toen heb ik contant geld geleend van mijn buurvrouw. Sindsdien heb ik altijd wat op zak. Het is een belangrijke en betrouwbare back-up", aldus Stoffer.

Alkaya: "Iedereen heeft baat bij de acceptatieplicht"

Niet enkel kwetsbare groepen, maar iedereen heeft volgens Alkaya baat bij het gebruik van contant geld. "Iedereen krijgt namelijk een terugvaloptie die altijd blijft functioneren, wat bovendien goed is voor de financiële stabiliteit." Het amendement werd door de Kamerleden gezamenlijk ingediend bij de behandeling van het wetsvoorstel Plan van aanpak witwassen.

In dit amendement staat dat elke publiek toegankelijke locatie of organisatie die producten aanbiedt aan particulieren, wordt verplicht tot de acceptatie van contant geld. Vervolgens kan de regering uitzonderingen stellen per algemene maatregel van bestuur als dit wordt onderbouwd vanuit een veiligheidsperspectief.

Bron: Security.nl

Lees ook onderstaande artikelen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.