Kassa

SP en PvdA: hypotheekbelofte VVD onverstandig

  •  
07-09-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
huis-euro_93.jpg
De uitspraak van VVD-leider en premier Mark Rutte dat het beschermen van de aflossingsvrije hypotheek voor bestaande gevallen topprioriteit heeft, is bij andere partijen lauw ontvangen. PvdA, SP en D66 vinden dat bij het formeren zeker over de hypotheekrenteaftrek moet worden gesproken.
'Onverstandig'
,,Het is onverstandig om op deze manier weer een taboe op de hypotheekrenteaftrek te leggen'', zei PvdA-leider Diederik Samsom vrijdag in een interview bij RTLZ. Hij wil over een periode van 20 tot 30 jaar de hypotheekrenteaftrek langzaam afbouwen.
Rutte ,,denkt electoraal te kunnen winnen door schijnzekerheid te bieden'', aldus Samsom. Hij gaat ervan uit dat de problemen die de woningmarkt ,,in gijzeling'' houden ,,eindelijk kunnen worden opgelost'' na de verkiezingen.
'We moeten iets doen'
Ook SP-leider Emile Roemer vindt het ,,onverstandig'' van de VVD om zo in te zetten op de bescherming van de aflossingsvrijehypotheek voor bestaande gevallen. ,,Iedereen weet dat we iets aan de hypotheekrenteaftrek moeten doen'', stelde hij tegenover Radio1. De SP wil de hypotheekrenteaftrek alleen laten gelden over de eerste 350.000 euro schuld.
D66-lijsttrekker Alexander Pechtold was ook kritisch over de woorden van Rutte. Pechtold herinnert eraan dat de hypotheekrenteaftrek de afgelopen decennia vier keer is beperkt, steeds met instemming van de VVD.
,,Rutte beloofde bij de vorige verkiezingen dat de VVD de hypotheekrenteaftrek niet zou aanpassen. Die belofte brak hij. Ook beloofde hij geen geld aan Griekenland te lenen. Die belofte brak hij ook'', stelt Pechtold, die zich voor kan stellen dat kiezers zich afvragen wat beloftes van Rutte zo vlak voor de verkiezingen nog waard zijn.
Rutte zei vrijdag in De Telegraaf ,,één ding zeker te weten''. ,,Als de VVD niet in het kabinet zit, betekent dat het einde van aflossingsvrije hypotheken voor bestaande gevallen. Die garantie kun je bijna geven'', aldus de VVD'er. Hij noemde de hypotheekrenteaftrek geen breekpunt, maar sprak wel van een topprioriteit. ,,Hoe groter wij worden, hoe groter ook de mogelijkheid is om het ook waar te maken'', stelt hij. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!