Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

SP en NVZ: coronabonus voor iedereen in zorg

21 sep 2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
zorgverzekering zorgpolis euro 1127

De coronabonus die het kabinet bedacht voor de zorg zou volgens de SP voor alle zorgmedewerkers moeten gelden. Vanaf 1 oktober kunnen zorgaanbieders werknemers aanmelden voor de bonus van 1000 euro. Er wordt hierbij onderscheid gemaakt tussen werknemers, uitzendkrachten en zzp'ers die 'coronadiensten' draaiden en mensen die deze niet draaiden.

Naast dat bepaald is dat alleen mensen die 'coronadiensten' hebben gedraaid aanspraak maken op de bonus, is ook besloten dat de bonus niet is bedoeld voor mensen die zelfstandig werken, zoals medisch specialisten. Bovendien komen alleen mensen in aanmerking die minder dan twee keer modaal verdienen. Volgens SP-Kamerlid Maarten Hijink zal dit tot ongelijkheid leiden tussen verschillende zorginstellingen en veel administratieve problemen binnen organisaties. Bovendien vindt hij het raar onderscheid te maken tussen mensen die aan het bed van patiënten stonden en bijvoorbeeld administratief medewerkers die hen ondersteunden.

Iedereen in zorg helpt in coronacrisis

Ook de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) vindt dat iedereen die in een ziekenhuis werkt, heeft geholpen in de coronacrisis en aanspraak moet kunnen maken op de zorgbonus van 1000 euro. Volgens hun moet hierin geen onderscheid gemaakt worden. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar