Kassa

SP: Collegegeld tweede studie 'doorgeslagen'

03-08-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
studie_goed_groot.jpg
Het collegegeld dat universiteiten voor de tweede studie vragen is volgens SP-Kamerlid Jasper van Dijk ,,compleet doorgeslagen''. Hij wil dat staatssecretaris Halbe Zijlstra (Hoger Onderwijs) zo snel mogelijk maatregelen neemt en de kosten inzichtelijk maakt, zo liet hij donderdag weten. Hij heeft daartoe Kamervragen gesteld.
Geen overheidssubsidie
Universiteiten krijgen geen overheidssubsidie meer voor de tweede masterstudie. Om toch kostendekkend te zijn, vragen zij soms duizenden euro's per jaar meer dan het wettelijk collegegeld van ongeveer 1713 euro voor de eerste studie. Volgens Van Dijk zijn de bedragen die de universiteiten vragen ,,volstrekt willekeurig''.
Maximum
,,Sinds het collegegeld voor de tweede studie vorig jaar is vrijgegeven, maken universiteiten een potje van de tarieven'', aldus de SP'er. Het liefst ziet hij dat er een maximum wordt ingesteld voor de tweede studie tot maximaal 2 keer het collegegeld.
Interstedelijk Studenten Overleg
Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) kan zich daar goed in vinden. ,,Studenten hebben nu geen idee waar ze aan toe zijn. Een plafond voor de kosten van die extra studie zou een goede maatregel zijn'', aldus een ISO-bestuurslid.
Stichting Collectieve Actie Universiteiten
Een groep studenten van de Stichting Collectieve Actie Universiteiten wil de onderwijsinstellingen aanklagen vanwege de verhoogde collegegelden. Hun advocaat Maarten Kalkwiek liet weten dat als de universiteiten niet voor 1 september met een tegemoetkoming komen, er een dagvaarding op de mat ligt. In Nederland volgen ongeveer 40.000 studenten een tweede studie.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!