Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Sony overweegt te stoppen met computers'

05-02-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
logo_sony_03.jpg
Elektronicaconcern Sony is in gesprek over een verkoop van zijn computertak aan een investeringsfonds. Dat schrijft de Japanse zakenkrant Nikkei woensdag, zonder zijn bronnen te vermelden. Door de verkoop zou Vaio, de merknaam waaronder Sony ook in Nederland pc's en laptops verkoopt, in veel landen komen te verdwijnen.
Focus op smartphones
Volgens Nikkei hoort de mogelijke verkoop bij een breder plan waarbij Sony zijn aandacht meer gaat richten op de productie van smartphones. De nieuwe eigenaars van de computerdivisie, waarin Sony wel een klein belang zal houden, zouden zich met name willen toeleggen op Japan en andere markten waar Vaio grote bekendheid geniet. Welke landen dat zouden zijn, vermeldde het dagblad niet.
Verkoop leidt tot rode cijfers
De beoogde verkoopprijs bedraagt volgens Nikkei 40 tot 50 miljard yen (290 tot 365 miljoen euro). Daarmee zou Sony een boekverlies moeten slikken dat het bedrijf over dit boekjaar, dat eind maart afloopt, in de rode cijfers drukt. Tot dusver beloofde het elektronicaconcern zijn aandeelhouders nog een winst van 30 miljard yen.
Sony begon in 1996 met de verkoop van computers onder het Vaio-merk. Op het hoogtepunt verkocht het bedrijf 8,7 miljoen stuks per jaar, maar dat zullen er dit jaar naar verwachting nog maar 5,8 miljoen zijn. In de eerste 9 maanden van het kalenderjaar 2013 was Sony met een marktaandeel van 1,9 procent de negende computerfabrikant ter wereld, volgens cijfers van marktonderzoeker IDC. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!