'Soms verkeerde financiële keuzes bij flexibele pensioenen'
24-09-2018
• leestijd 2 minuten
Mensen die de mogelijkheden hebben om hun pensioenopbouw aan te passen, maken niet altijd de slimste keuze. Dat blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) naar flexibele pensioenen. Met zorgvuldige begeleiding van deelnemers aan pensioenfondsen en het uitsluiten van bepaalde doelgroepen kan dat voorkomen worden. Sommige mensen die al een pensioengat hebben, maken dat erger door hun premiebetalingen tijdelijk stop te zetten. Tegelijkertijd zijn er mensen bij wie het pensioen hoger is dan het huidige salaris, maar die toch volledig blijven afdragen. De AFM deed onderzoek onder 3.150 pensioendeelnemers over differentiatie in premie-inleg om inzichten te vergaren over de behoeftes van deelnemers en de mogelijke gevolgen van keuzevrijheid in de praktijk.
'Ook gekozen voor premiestop als dit onverstandig is'
In het AFM-onderzoek kiest 40 procent van de respondenten voor een tijdelijke premiestop van één tot vijf jaar. Zij kiezen voor een hoger besteedbaar inkomen nu, ten koste van inkomen na pensionering. Daar zitten ook mensen bij voor wie dat onverstandig lijkt, omdat zij nu al een ontoereikend pensioen hebben. In dit onderzoek lijkt bij keuzevrijheid geen verband tussen wat financieel verstandiger zou zijn en de keuze die mensen maken, aldus de AFM.
'Maatwerk is duurder'
Door niet iedereen de keuze te geven aanpassingen te maken, wordt voorkomen dat mensen bij hun pensionering financieel in de problemen komen, stelt de AFM. Daarbij tekent de toezichthouder wel aan dat maatwerk duurder is dan standaardoplossingen en dat die meerprijs dus ook moet worden meegewogen bij beslissingen.
De AFM wil naar eigen zeggen een objectieve bijdrage leveren aan de discussie over flexibele pensioenen en benadrukt geen standpunt in te nemen. AFM/ANP