Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Sommige corporaties negeren nieuwe regels

20-11-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
huis2_04.jpg
Sommige woningcorporaties zullen de nieuwe Europese regels die 1 januari ingaan, negeren als ze daardoor bepaalde inkomensgroepen niet meer kunnen huisvesten. Daarmee brengen ze een oproep van het ledencongres van branchevereniging Aedes in de praktijk.
Vijf corporaties dienden de oproep donderdag in tijdens een vergadering, liefst 70 procent van de aanwezige leden steunde die. Toch laat ook een behoorlijk aantal corporaties vrijdag weten zich gewoon aan de nieuwe regels houden.
Die regels houden in dat de corporaties 90 procent van hun woningen moeten toewijzen aan huishoudens met een inkomen van niet meer dan 33.600 euro. Volgens de corporaties vallen daardoor veel gezinnen buiten de boot. Huishoudens die net iets meer verdienen, krijgen geen sociale huurwoning meer, maar zouden ook niet genoeg geld hebben voor een koopwoning of een huurwoning in de vrije sector.
Een van de woningcorporaties die daadwerkelijk van plan is de regels zo nodig te negeren, is Woonlinie uit Woudrichem, die de oproep donderdag mede indiende. Directeur Peter van den Heuvel wil huishoudens die op geen andere manier aan een huis kunnen komen, niet in de kou laten staan. Ook Haag Wonen, een van de andere indieners van de oproep, wil het 'verzet' daadwerkelijk in de praktijk brengen.
Volgens de twee corporaties is het overigens niet verboden om de nieuwe regels te negeren. Het heeft wel gevolgen voor woningstichtingen. Zij krijgen dan geen staatssteun meer als ze nieuwe woningen bouwen.
Mitros uit Utrecht liet vrijdag eveneens weten de inkomensgrens van 33.600 naast zich neer te leggen. Deze corporatie gaat zelf 45.000 euro aanhouden. Volgens een woordvoerder is de woningmarkt in de regio zo gespannen dat iemand die minder verdient niet zonder hulp aan woonruimte kan komen.
Andere corporaties lieten echter weten de oproep wel te begrijpen, maar zich toch gewoon aan de nieuwe regels te zullen houden. Goede Stede Almere zit niet te wachten op financiële sancties. Die kunnen negatief uitpakken voor projecten en de eigen continuïteit. Ymere, actief in de noordelijke Randstad, wijst er op dat hogere kosten ook vervelende gevolgen voor huurders hebben.
De Lelystadse corporatie Centrada zegt niet in de problemen te komen door de nieuwe regels. Zij verhuurt nu al 90 procent van de woningen aan huishoudens met een inkomen onder de 33.600 euro. Ook Maasvallei (Maastricht), Nijestee (Groningen), Woonbron (Rotterdam), Staedion (Den Haag) en De Key (Amsterdam) laten weten nu al min of meer aan de nieuwe regels te voldoen of zich gewoon aan de wet te willen houden. ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!