Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Sollicitatieplicht voor vrijwilliger in WW

05-11-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
geld-groot_25.jpg
Werklozen in de WW en deels arbeidsongeschikten in de WIA/WGA krijgen straks geen ontheffing meer van de sollicitatieplicht als zij vrijwilligerswerk doen. Dat blijkt uit een brief die minister Henk Kamp (Sociale Zaken) donderdag aan de Tweede Kamer stuurde. Naar verwachting treedt het besluit begin volgend jaar in werking voor nieuwe gevallen.
Volgens Kamp blijkt uit een evaluatie van de ontheffing, die in 2006 mogelijk is gemaakt, dat vrijwilligerswerk de kans op een betaalde baan voor werklozen niet vergroot. Het staat WW'ers en mensen in de WIA volgens de minister wel vrij om vrijwilligerswerk te gaan doen, zolang het niet hun plicht om beschikbaar te zijn voor de arbeidsmarkt in de weg staat.
Het is volgens Kamp ook niet noodzakelijk voor het verrichten van vrijwilligerswerk om werklozen te ontheffen van de verplichting een baan te zoeken. Dit in tegenstelling tot WW'ers en deels arbeidsongeschikten die een calamiteit in de privésfeer hebben of intensieve mantelzorg verlenen aan een zorgbehoevende naaste. Hiervoor blijft de mogelijkheid voor tijdelijke ontheffing wel bestaan.
In de onderzochte periode van 1 november 2006 tot 1 november 2008 is aan 5110 WW'ers en een klein aantal deels arbeidsongeschikten ontheffing verleend van de verplichting beschikbaar te zijn voor de arbeidsmarkt. Drie op tien tijdelijke ontheffingen hadden te maken met een calamiteit, bijvoorbeeld een sterfgeval in de familie, ziekte of een woningbrand. Ruim 20 procent had betrekking op mantelzorg.
Bijna de helft van de ontheffingen is verleend wegens vrijwilligerswerk. Net als bij mantelzorg gaat het hier vooral om oudere werklozen. Volgens Kamp heeft slechts 25 procent van de betrokken vrijwilligers aangegeven dat dit hun kans op werk heeft vergroot. Ook re-integratiecoaches noemen het niet reëel te denken dat de werklozen door het vrijwilligerswerk makkelijker aan het werk geholpen kunnen worden. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!