Kassa

'Software scant miljoenen telefoons'

30-11-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
telefoon_kopen_02.jpg
Ruim 140 miljoen mobiele telefoons zijn uitgerust met software die alle toetsaanslagen en binnenkomende sms'jes registreert. Het gaat om een programmaatje van het Amerikaanse bedrijf Carrier IQ.
Carrier IQ
Carrier IQ staat standaard op Android-, BlackBerry- en Nokia-toestellen, meldde de website Webwereld woensdag. De fabrikanten van de toestellen installeren het om te kunnen bekijken hoe de telefoons worden gebruikt. De softwareontwikkelaar Trevor Eckhart kwam achter het bestaan van Carrier IQ. In een persbericht stelde het bedrijf geen toetsaanslagen te registreren, maar Eckhart laat in een video op internet zien dat aanslagen worden geregistreerd, ook bijvoorbeeld wanneer er gebruik wordt gemaakt van een beveiligde internetverbinding.
Rechtszaak
Het bedrijf dreigde in eerste instantie met een rechtszaak tegen Eckhart, maar kwam daar later van terug. Het bedrijf meldt op de website niet alleen diensten te verlenen aan de fabrikanten, maar ook aan belbedrijven. Zo zou Vodafone Portugal een contract hebben met Carrier IQ.
KPN liet woensdag in een reactie weten het bedrijf Carrier IQ en de manier van data verzamelen niet te kennen. Een woordvoerder van Vodafone liet weten dat de Nederlandse tak van het telecombedrijf geen zaken doet met Carrier IQ. T-Mobile kon woensdag nog niet met zekerheid zeggen of het zaken doet of heeft gedaan met het Amerikaanse bedrijf.  ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!