Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Soepeler hypotheekvoorwaarden voor starters

15 dec 2012
  •  
leestijd 2 minuten
600x275_hypotheek1_02.jpg
Jonge starters op de woningmarkt die ervan mogen uitgaan dat hun salaris de komende jaren flink gaat stijgen, mogen voortaan meteen al meer lenen voor een hypotheek. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten op voorstel van de ministers Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en Stef Blok (Wonen).
Tegemoetkoming
De ministers willen starters ,,met een goed inkomensperspectief'', zoals bijvoorbeeld een arts in opleiding, tegemoetkomen. De normen voor het afsluiten van hypotheken zijn volgens Dijsselbloem te streng en te krap geworden. ,,Dat vinden we vanwege de positie van starters niet gewenst, dus we kijken of we hen tegemoet kunnen komen.''
Potentie
Dat geldt in principe voor iedereen die nog potentie heeft om er flink in inkomen op vooruit te gaan, maar zal in de praktijk vooral voor starters met een veelbelovende studie of specifieke kwaliteiten gelden. Banken hielden daar in het verleden ook rekening mee, en krijgen daar nu weer meer de ruimte voor, aldus Dijsselbloem.
Loonsverhoging
Nu is het nog zo dat iemand binnen 6 maanden een loonsverhoging moet krijgen om op basis van het nieuwe loon een hypotheek af te sluiten. Ook moet de werkgever dat op papier zetten. Die situatie komt echter weinig voor, terwijl starters wel vaak nog een spurt maken in hun loonontwikkeling. Wat een redelijke termijn is voor de verwachte loonsverhoging, zal per geval moeten worden bepaald. Het kan gaan van enkele maanden tot enkele jaren. Het is aan de banken zelf om de kansen van een starter te beoordelen.
Nibud
Het kabinet besloot ook om soepeler te zijn met de maximaal toegestane hypotheken als het extra bedrag wordt geïnvesteerd om de woning duurzamer en energiezuiniger te maken. Bij aankoop van een woning met een zeer zuinig A++ label en bij investeringen in energiebesparing mag maximaal 8000 euro extra worden geleend. De hogere maandlasten vallen weg tegen de lagere energierekening, heeft het Nibud berekend.
ANP

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!