Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Sociale voorzieningen: gemeenten stenger door geldgebrek

06-01-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
77 keer bekeken
  •  
euro geld loep vergrootglas besparen rekenmachine 1127
Gemeenten worden noodgedwongen strenger in het toelaten van mensen tot sociale voorzieningen. De oorzaak is een tekort aan geld voor het leveren van bijstand, opvang en jeugdzorg.
Bijna alle gemeenten kampen met een gebrek aan financiële middelen. Dat meldt EenVandaag na onderzoek samen met onderzoeksplatform Investico en de Groene Amsterdammer. Aan het onderzoek deden wethouders en ambtenaren uit 151 gemeenten mee. Negen op de tien geven aan dat hun gemeente kampt met tekorten voor het sociaal domein. Het gaat dan met name om gemeentelijke taken op het gebied van jeugdzorg, opvang en bijstand.

Strenger met toelating

Daardoor heeft of overweegt de helft van de deelnemende gemeenten met een tekort een strenger toelatingsbeleid voor sociale- en zorgvoorzieningen. Vier op de tien deelnemende wethouders en ambtenaren zeggen bovendien dat ze strenger zijn in het toelaten van mensen van buiten de gemeenten tot hun voorzieningen. Situaties waarbij mensen zorg moeten ontvangen buiten de gemeentegrenzen zorgen vaak voor discussies tussen gemeenten over wie financieel verantwoordelijk is. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!