Kassa

'Sociale media vooral campagnemiddel voor traditionele partijen'

02-12-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Apps social media 930x520
Voor traditionele politieke partijen zijn Facebook en Twitter campagnemiddelen, geen manieren om met de kiezer in contact te komen. De nieuwere bewegingen als PVV en Forum voor Democratie (FvD) bleven na de verkiezingen wel actief op sociale media. Dat hebben de wetenschappers Nel Ruigrok en Wouter van Atteveldt onderzocht op verzoek van Trouw.

Verschil

Tussen het begin van het parlementaire jaar in september tot aan de verkiezingen op 15 maart zetten de partijen samen 5656 berichten op Facebook, met een piek kort voor de verkiezingen. In de (langere) periode na de stembusgang tot aan 20 november waren het er 3469, zo hebben Ruigrok en Van Atteveldt geturfd.

Meer bereik

Ook blijkt uit hun onderzoek dat na de verkiezingen FvD en PVV meer mensen wisten te bereiken dan de traditionele partijen: ze kregen relatief de meeste nieuwe mensen bij die berichten liketen of becommentarieerden. Voor 15 maart gold dat met name voor GroenLinks. Trouw/ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Wilco_vV
Wilco_vV2 dec. 2017 - 16:30

Een artikel dat ik laast heb gelezen stelde: De belofte van sociale media was dat ze ons blikveld zouden verruimen, maar het tegenovergestelde gebeurde. Het is eigenlijk gewoonweg zielig dat men denkt met 1 Like te geven een betrokken burger te zijn.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!