Kassa

Sociale huurwoningen gemiddeld met 2 procent duurder

  •  
11-05-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1287 keer bekeken
  •  
hypotheek huurwoning koopwoning huis 1127

De woningcorporaties verhogen de huur van de sociale sector met gemiddeld 2 procent, dat meldt koepelorganisatie Aedes. Bij 63 procent van de woningen blijft die stijging onder de toegestane grens van 2,3 procent. Het kabinet zette dat percentage vast vanwege het coronavirus. De 2,3 procent is de inflatie van vorig jaar.

In voorgaande jaren mochten de huren van sociale huurwoningen met de inflatie, plus 1 procent stijgen. Maar voor dit jaar wordt dus nog van die extra 1 procent afgezien. Voor mensen met hogere inkomens kunnen woningcorporaties huren meer verhogen, met maximaal 50 tot 100 euro per maand, zolang dit binnen de maximale huurprijsgrens van de woning valt.

Inkomensafhankelijke hogere huurverhoging

Vier op de tien corporaties voert deze inkomensafhankelijke hogere huurverhoging (IAH) dit jaar door, aldus Aedes. In 2021 werd die vanwege de pandemie niet toegepast. Bijna een derde van de woningcorporaties bevriest volgens de koepelorganisatie dit jaar de huren van woningen met een laag energielabel.

Zorgen over betaalbaarheid

De Woonbond zegt in een reactie op de cijfers van Aedes zich zorgen te maken over "de betaalbaarheid van het huren, nu de woonlasten hard oplopen". De belangenorganisatie geeft aan dat huurders behalve de huurprijzen ook de maandelijkse energielasten zien stijgen. "De bond pleit dan ook al enige tijd voor een huurbevriezing in 2023 en 2024 en voor het verhogen van de huurtoeslag."

Bron: Aedes/ANP

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Nicotientje
Nicotientje13 mei 2022 - 15:00

Voor de verandering krijgen wij de bewoners van een senioren complex in zuid Limburg geen huurverhoging. Omdat de energie kosten de pan uit rijzen is hier toe besloten door de woningbouwvereniging. Het kan dus wel om de huurverhoging nog een extra jaar uit te stellen. Het welzijn van de bewoners staat hier op de eerste plaats.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!