Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Sociale huur fors omhoog door energielabel

22-02-2011
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
186 keer bekeken
  •  
energielabel.jpg
Het nieuwe energielabel maakt energiezuinige huurwoningen onbetaalbaar voor minima, blijkt uit een reportage van VARA's Uitgesproken. De huurprijs van een woning met het energielabel A stijgt al snel 100 tot 150 euro per maand. Veel huurhuizen worden hierdoor duurder dan de liberalisatiegrens van 650 euro, waardoor bewoners geen huurtoeslag meer krijgen.
Het SP Tweede Kamerlid Paulus Jansen maakt zich ernstige zorgen. Hij zegt: ”Goed geïsoleerde nieuwbouwwoningen van meer dan 50 vierkante meter worden in de toekomst onbetaalbaar voor mensen met een laag inkomen. Dit soort huizen met een zuinig energielabel krijgen straks 20 tot 30 punten extra, waardoor de huurprijs flink zal stijgen. Deze woningen komen bijna automatisch terecht in de vrije sector, waardoor mensen geen huurtoeslag meer krijgen. In Nederland ontvangen 1,1 miljoen Nederlanders huurtoeslag.”
Woningwaarderingsstelsel
De huurprijs van een woning wordt bepaald door het woningwaarderingsstelsel beter bekend als het puntensysteem. Je krijgt meer punten als het huis ruim is, goed geïsoleerd, goed onderhouden en in een mooie buurt staat. Woningen tot 142 punten krijgen huurtoeslag. Het kabinet wil het puntensysteem aanpassen. De overheid wil woningcorporaties dwingen oude huizen beter te isoleren. Huizen met het energiezuinige label A of meer krijgen voortaan veel meer punten en kunnen hierdoor meer huur vragen dan slecht geïsoleerde woningen met energielabel G.
"Fout in het systeem"
Volgens SP'er Jansen zit er een fout in het puntensysteem gebaseerd op het nieuwe energielabel. Hij geeft een voorbeeld aan de hand van een 2-kamerflat in Utrecht. “Dit appartement is in december 2009 opgeleverd en is 58 vierkante  meter groot. Het flatje heeft dubbel glas, goede isolatie en een hoog rendements CV-ketel. Volgens de huidige puntentelling komt dit huis op 125 punten en betaal je 530 euro huur. Als het nieuwe woonwaarderingsstelsel ingaat, krijgt dit flatje vanwege het energielabel A++ meer punten en komt de huur dik boven de 650 euro. Dat is dus dik 100 euro meer voor hetzelfde huis. Dit bedrag ligt boven de liberalisatieprijs. Hierdoor komen mensen met een laag inkomen niet meer in aanmerking voor huurtoeslag.”
Te weinig betaalbare woningen
Als de Tweede Kamer instemt met het nieuw in te voeren energielabel, moet de nieuwe prijsberekening onmiddellijk ingaan voor nieuwbouwhuizen. De huurprijs van bestaande woningen wordt pas aangepast als de huidige bewoners gaan verhuizen. Er blijven maar weinig betaalbare huizen over. “De sociale huurwoning staat steeds meer onder druk”, zegt Jansen. “Woningcorporaties bouwen per jaar zo’n 15.000 nieuwe, betaalbare huurhuizen. Door het puntensysteem aan te passen wordt er gerekend met een vast aantal punten voor energiezuinige woningen en er wordt geen rekening gehouden met de grootte van het huis. Ook weigeren veel corporaties te investeren in energiebesparende maatregelen. Ze slopen de verouderde woningen liever om er duurdere, nieuwe woningen voor terug te plaatsen. Je krijgt dan allemaal kleine, onbetaalbare kippenhokken.”
"Veroordeeld tot oude, tochtige woningen"
Mensen met een laag inkomen zijn in de toekomst veroordeeld tot oude, tochtige woningen met het energie onzuinige label F of G., vreest de SP. Volgens Jansen zouden mensen in oude, slecht geïsoleerde woningen minder huur moeten betalen. Hij geeft een voorbeeld aan de hand van een eengezinswoning in de Utrechtse wijk Hoograven gebouwd in 1955. “Het huis is 67 vierkante meter groot en de bewoner betaalt 505 euro huur. Het sanitair is verouderd, het huis heeft boven nergens dubbelglas en de CV-ketel is 19 jaar oud. De huurder zou volgens het nieuwe puntensysteem eigenlijk elke maand 70 euro minder huur hoeven te betalen. Helaas ze krijgt deze huurverlaging niet, omdat ze niet verhuist. Dus een woningcorporatie krijgt geen prikkel om iets aan het huis te doen.” De Tweede Kamer debatteert 3 maart met minister Donner van Binnenlandse Zaken over de aanpassing van het woningwaarderingsstelsel. De SP wil dan twee moties indienen om deze rekenfout in het systeem recht te zetten.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor