Kassa

Socialbots vallen Facebook aan

02-11-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
facebook_groot_03.jpg
Socialbots hebben onlangs 250GB aan data van gebruikers gestolen van Facebook.
Onderzoek
Een socialbot is geprogrammeerd zodat hij overkomt als een echt persoon, maar is in werkelijkheid uit op persoonlijke gegevens. Onderzoekers van de University of British Columbia Vancouver onderzochten de kwetsbaarheid van sociale netwerken en lieten hiervoor 102 socialbots los op Facebook. De bots kregen een naam en foto en verstuurden 5053 vriendverzoeken naar willekeurige mensen. In twee weken tijd werd 19% van de verzoeken geaccepteerd.
Vrienden van vrienden
In de tweede fase van het onderzoek werden 3517 verzoeken verstuurd naar vrienden van degenen die vriend waren geworden van de socialbots. 59% ging hier op in. De onderzoekers noemen dat de ‘triadic closure principle’. Wanneer twee gebruikers bevriend zijn, zijn ze drie keer meer geneigd om de vriend van een vriend (de bot in dit geval) te accepteren.
Kwetsbaar
De onderzoekers concludeerden dat sociale netwerken erg kwetsbaar zijn voor infiltratiepraktijken. Gebruikers zijn niet voorzichtig bij het accepteren van nieuwe vrienden, vooral als het gaat om een vriend van een vriend. Hierdoor kunnen de bots informatie als emailadressen en telefoonnummers achterhalen. Deze zijn veel geld waard voor kwaadwillenden.
Facebook
Facebook bleek onvoldoende uitgerust om socialbots te ontmaskeren. 20% van de profielen van bots werd verwijderd, vanwege het feit dat gebruikers klaagden over spam die van de accounts kwam. Facebook heeft aangegeven verschillende maatregelen te hebben genomen tegen identiteitsdiefstal. Facebook gaat het onderzoek gebruiken om dit verder te verbeteren. Bron: Computeridee.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!