Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Sociaal overleg officieel van start

15-03-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
geld_ce0606.jpg
Het sociaal overleg tussen vakbonden en werkgeversorganisaties gaat vrijdagochtend formeel van start. Zij ontmoeten elkaar in Den Haag in de Stichting van de Arbeid, hun officiële overlegorgaan. Werkgevers en bonden proberen het eens te worden over maatregelen om de economische crisis te bestrijden en de werkloosheid terug te dringen. Als dat lukt, leggen ze hun pakket aan het kabinet voor. Dat rekent erop dat dat aan het eind van de maand gebeurt.
Achter de schermen praten de sociale partners al sinds begin vorige week met elkaar. Ook voordien waren er al veelvuldig contacten.
WW-ingreep
Het meest heikele punt in het overleg lijkt de WW-ingreep die het kabinet van plan is. Het wil volgend jaar de maximale WW-duur fors bekorten en ook het ontslagrecht versoepelen. De vakbonden zijn daar mordicus tegen. Ze hebben geopperd opnieuw een WW-premie voor werknemers te introduceren om de bezuiniging af te wenden. De WW-ingreep van het kabinet moet jaarlijks 1,1 miljard euro besparen.
Ontslagrecht
President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank mengde zich vrijdag in de discussie over het ontslagrecht. Het kabinet wil dat het voor bedrijven makkelijker en goedkoper wordt werknemers te ontslaan. Het denkt dat ze dan ook sneller nieuw personeel aannemen. Knot dringt er in een interview met het Financieele Dagblad op aan hierbij ouderen te ontzien. Zij komen moeilijk weer aan de slag als ze hun baan kwijtraken. ANP

Meer over:

overleg, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!