Kassa

Snoepautomaten op gezonde scholen, hoe kan dat?

  •  
22-12-2018
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
918 keer bekeken
  •  
Mars Twix snoeprepen chocolade 930x520
Het is misschien wel het grootste volksgezondheidsprobleem van nu en zeker van de nabije toekomst: overgewicht. Ongeveer de helft van de Nederlanders is te zwaar en dat heeft grote consequenties voor de gezondheid. En omdat dit probleem vaak al in de jeugd z’n oorsprong vindt, wil de overheid nog nadrukkelijker inzetten op de preventie van overgewicht bij kinderen. Dat blijkt onder meer uit het onlangs afgesloten Preventieakkoord dat de overheid met maatschappelijke organisaties heeft afgesproken.

Snoepautomaat obstakel

Daarin staat onder meer: alle ongezonde voeding moet (op termijn) de scholen uit. Omdat dit voor het primair onderwijs al geldt, richt deze ambitie zich vooral op de scholen in het voortgezet onderwijs en het mbo. En daar is nog veel werk aan de winkel, bleek al uit een rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) uit 2016. Hoewel scholen de afgelopen jaren steeds meer aandacht hebben voor voeding en gezondheid, mede door programma’s als De Gezonde School en De Gezonde Schoolkantine, is er een groot obstakel: de snoepautomaat. (Of eigenlijk twee, ook de frisdrankautomaat wordt genoemd). In 70 procent van de middelbare scholen staat volgens het RIVM nog zo’n automaat. In de aanbevelingen van het rapport De Voedingsomgeving op Scholen staat: “We bevelen een verdere verbetering van het voedingsaanbod op scholen aan (…) Ook draagt het verwijderen van frisdrank- en snoepautomaten bij aan een gezonder voedingsaanbod.”

Gezonde school

De Gezonde School is een programma van een aantal overheidsinstanties (waaronder het RIVM) en maatschappelijke organisaties dat scholen stimuleert op een aantal belangrijke thema’s te werken aan de gezondheidsbevordering van de leerlingen. Thema’s zijn onder meer: voeding, roken/alcohol/drugspreventie, veiligheid, beweging en sport, relaties en seksualiteit. Als een school op één van deze thema’s goed bezig is, kan het een vignet Gezonde School aanvragen. Voor het thema Voeding is het Voedingscentrum de instantie die de aanvraag bekijkt en toetst of de school aan de criteria voldoet.

Steekproef Gezonde Scholen

Je zou verwachten dat in ieder geval de scholen die op het thema Voeding het vignet Gezonde School hebben gekregen de snoepautomaat al verdwenen zou zijn. Maar dat blijkt toch niet te kloppen. Kassa deed een steekproef onder Gezonde Scholen op het thema Voeding. We schreven maar liefst 90 scholen aan, maar slechts 20 wilden de vraag of er een snoepautomaat op school stond beantwoorden. De uitkomst geeft te denken: 13 (65%) scholen gaven aan een snoepautomaat te hebben, 7 (35%) niet. Van deze laatste groep gaf ongeveer een derde als reden: op een gezonde school hoort geen snoepautomaat.

Gezonde schoolkantine

Dat zou je denken inderdaad. Maar de werkelijkheid is anders. Sterker nog, volgens de richtlijnen mag een Gezonde School ook een snoepautomaat hebben. Een adviesprogramma van het Voedingscentrum, De Gezonde Schoolkantine, dat al zo’n 15 jaar bestaat, adviseert scholen om stap-voor-stap te werken aan een gezonder voedingsaanbod. Dat geldt voor de kantine, maar ook voor de snoepautomaten die dus niet meteen weg hoeven. Scholen kunnen een oorkonde verdienen als ze kunnen aantonen een goede verhouding tussen gezond en minder gezond voedingsaanbod te hebben. Voor de Zilveren Schaal is dat 60 (gezond)- 40 (minder gezond), voor de Gouden Schaal 80-20. Scholen die het vignet Gezonde School op het thema Voeding willen halen moeten minstens de Zilveren Schaal van het Gezonde Schoolkantine-programma hebben.

110 calorieën

En dan is er nog iets curieus. Tot de gezondere producten in de snoepautomaten worden ook bijvoorbeeld zakjes chips gerekend. Wat blijkt, een klein zakje nibbit-chips heeft 109 calorieën en valt daarmee net onder de grens van 110 calorieën. Snacks die minder dan 110 calorieën bevatten gelden als gezonder. Verwarrend, geeft Heleen Schuit van het Voedingscentrum toe, maar ergens moet een grens getrokken worden.
Het Voedingscentrum wil naar een situatie van scholen zonder snoepautomaten, maar kiest dus voor stap-voor-stap-benadering. Maar veel scholen zien de snoepautomaten liever niet snel verdwijnen, omdat ze vrezen dat scholieren dan buiten de school ongezonde snacks gaan halen in snackbars en supermarkten. Om dat tegen te gaan kun je beleid maken om korte pauzes te houden en scholieren te dwingen niet de schoolomgeving tussendoor te verlaten. Een drastischer stap is om met gemeenten verregaande afspraken te maken over een verbod in de directe omgeving van scholen voor winkels met voedingsproducten (supermarkten) en eetgelegenheden zoals snackbars en fastfoodbedrijven.

Ouders en onderwijs

Zover is het nog niet. Tenslotte, wat vinden ouders ervan dat hun kinderen op school de boterhammen kunnen weggooien en in de automaat chocoladerepen, zakjes chips of drop kunnen kopen als vervanging voor de gezonde lunch? Het informatiepunt Ouders en Onderwijs heeft dat voor Kassa gepolst onder 1857 ouders. Maar liefst 83 procent is het eens met de stelling: op een school hoort geen snoepautomaat.  

Voor meer informatie kun je de volgende websites bezoeken:

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

tenormin
tenormin23 dec. 2018 - 13:37

Wat @epcot schrijft kan ik volledig in meegaan. Vroeger moest je ook naar school lopen (of, als je er een had) fietsen, je moest tussen de middag naar huis, dus weer dezelfde weg maar dan retour en dat 4 x per dag. En inderdaad, je moest naar gym en zwemlessen. Kreeg heus wel eens snoep, alleen geen Cola of zo, maar aangelengde Diksap, als ik het me goed herinner. En zakken chips? Ik heb ze nooit gekregen. En we aten ook frites, nog gebakken in die pakken wit, hard vet, hoe ongezond kon het. Uiteraard niet iedere dag. Dus, uiteraard een grandioze uitvinding, de moderne communicatie maar ook: een boosdoener, voor zowel jong als oud.

Grunn1
Grunn123 dec. 2018 - 12:20

Overgewicht is niet alleen toe te schrijven aan snoepen of ongezond eten. Als je alles mag en kan geloven is alles wat we vroeger aten en dronken en rookten ongezond en toch worden de kinderen nu dikker. Hoe kan dit dan wel.“Vroeger” kreeg je meer gym/sport op school, werd er na schooltijd buiten gespeeld. Tegenwoordig spelen kinderen niet meer buiten maar zitten de hele dag te spelen met een spelcomputer, tablet of tv. Het is niet het snoepgoed dat ervoor zorgt dat ze steeds dikker worden hoor maar dat wordt je wijs gemaakt net zoals met alles gaat. Men wil iedereen in een bepaalde richting sturen en bepalen wat iedereen eet, drinkt en doet.Daarbij is ook al bewezen dat het gebruik van tablets en telefoon erg schadelijk is voor je ogen en dat kinderen steeds vaker een bril moeten dragen.Waar ligt nu dus het probleem?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!