Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Sneller wifi door antenne die storende signalen tegengaat

27-05-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
digi_09.jpg
Onderzoekers van de Universiteit van Twente hebben een antenne ontwikkeld die storende signalen uitdooft. De antenne kan verschillende signalen op dezelfde frequentie scheiden met een snellere draadloze verbinding als resultaat.
Frequenties
Steeds meer apparaten krijgen de mogelijkheid om verbinding te maken met draadloze netwerken. Doordat er een beperkt aantal frequenties beschikbaar zijn komen, deze signalen steeds vaker met elkaar in botsing, waardoor de snelheid van de verbinding achteruit gaat. De antenne van onderzoeker Michiel Soer kan deze storende signalen opvangen en herkennen. Met behulp van een wiskundig algoritme wordt vervolgens een tegensignaal gegenereerd dat de storende signalen dempt en het gewenste signaal versterkt. Professor Bram Nauta van de Universiteit van Twente vergelijkt het systeem met het verkeer op de weg: "De auto’s zijn dan pakketjes met informatie. Op dit moment heeft het verkeer te maken met stoplichten en de auto’s moeten op elkaar wachten. Met de antenne die Michiel heeft ontworpen zijn de stoplichten vervangen door viaducten. De auto’s kunnen altijd doorrijden zonder dat ze op elkaar botsen of hoeven te wachten."
Productie
Het idee voor de antenne bestond al langer, maar met de chip die Soer heeft ontwikkeld kan het systeem zuinig en goedkoop geproduceerd worden. De antennes moet binnen twee jaar in de winkel liggen. Universiteit van Twente/De Volkskrant
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!