Kassa

'Snelle e-bike moet terug naar het fietspad'

28-05-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
198 keer bekeken
  •  
ebike e-bike 930x520
De extra snelle elektrische fiets moet zo snel mogelijk weer terug naar het fietspad. Daarvoor pleit brancheorganisatie BOVAG, die een doorbraak van de 'speed pedelec' vooralsnog ziet uitblijven. BOVAG geeft daarvoor de schuld aan de verkeersregels die voor zo'n snelle e-bike gelden.

Brommerstatus

In Nederland hebben speed pedelecs, die een snelheid van ruim 40 kilometer per uur kunnen bereiken, een brommerstatus, wat betekent dat ze binnen de bebouwde kom op de rijbaan moeten. Dat schrikt potentiële kopers af, stelt BOVAG. ,,Daar komt het meer dan eens tot gevaarlijke situaties, omdat automobilisten ook niet gewend zijn aan fietsers op de rijbaan", zegt voorzitter Bertho Eckhardt.

'Obstakels'

De verkoop van nieuwe speed pedelecs kwam in 2017 voor het derde opeenvolgende jaar uit op ongeveer 3500 stuks uit. En volgens BOVAG is ook dit jaar tot nu toe weinig progressie waar te nemen. ,,In plaats van deze snelle elektrische fietsen zoveel mogelijk te faciliteren, worden er juist obstakels opgeworpen", meent Eckhardt. Volgens hem blijft een speed pedelec een fiets ,,en die hoort wat ons betreft sowieso op het fietspad thuis."
Bekijk hieronder het fragment uit Kassa's uitzending:
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

kassiere
kassiere28 mei 2018 - 16:47

het zijn ontwikkelingen, die gewoon niet werken bij de huidige infrastructuur en alles moet steeds weer aangepast worden, máár incluis het gedrag van de gebruikers zelf. hoort zo'n pedelec op de weg?................ dan die electrische projectielen (mèt  helm) óók! het wordt veel te druk op die te smalle en soms ook nog 2-zijdige fietspaden, waar je zelfs nog op moet lopen ook. ik heb hìer trouwens nog geen pedelec gezien................

LouiseCat
LouiseCat28 mei 2018 - 13:43

Tuurlijk! En zo snel mogelijk al die ‘oudjes’ de kist in zwiepen. 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!