Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Snelle e-bike moet terug naar het fietspad'

28-05-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
286 keer bekeken
  •  
ebike e-bike 930x520
De extra snelle elektrische fiets moet zo snel mogelijk weer terug naar het fietspad. Daarvoor pleit brancheorganisatie BOVAG, die een doorbraak van de 'speed pedelec' vooralsnog ziet uitblijven. BOVAG geeft daarvoor de schuld aan de verkeersregels die voor zo'n snelle e-bike gelden.

Brommerstatus

In Nederland hebben speed pedelecs, die een snelheid van ruim 40 kilometer per uur kunnen bereiken, een brommerstatus, wat betekent dat ze binnen de bebouwde kom op de rijbaan moeten. Dat schrikt potentiële kopers af, stelt BOVAG. ,,Daar komt het meer dan eens tot gevaarlijke situaties, omdat automobilisten ook niet gewend zijn aan fietsers op de rijbaan", zegt voorzitter Bertho Eckhardt.

'Obstakels'

De verkoop van nieuwe speed pedelecs kwam in 2017 voor het derde opeenvolgende jaar uit op ongeveer 3500 stuks uit. En volgens BOVAG is ook dit jaar tot nu toe weinig progressie waar te nemen. ,,In plaats van deze snelle elektrische fietsen zoveel mogelijk te faciliteren, worden er juist obstakels opgeworpen", meent Eckhardt. Volgens hem blijft een speed pedelec een fiets ,,en die hoort wat ons betreft sowieso op het fietspad thuis."
Bekijk hieronder het fragment uit Kassa's uitzending:
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!