Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Snel af van minder treinen bij winterweer'

24-10-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
trein_sneeuw_02.jpg
Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) hoopt zo snel mogelijk af te kunnen van de maatregel om minder treinen te laten rijden als er winters weer wordt verwacht. Ze kan echter nog niet aangeven hoelang de ,,noodmaatregel'' nodig is. Dat zei Schultz dinsdag in een overleg met de Tweede Kamer.
'Een robuuster en betrouwbaarder spoor'
Ze verwacht dat aan het eind van dit jaar alle plannen klaar zijn om het spoor robuuster en betrouwbaarder te maken. Dan is ook duidelijk welke maatregelen genomen moeten worden - bijvoorbeeld het aanleggen van meer spoor- en of daar geld voor is. Daarna kan volgens Schultz snel worden ingeschat hoeveel jaren er minder treinen zullen rijden op winterse dagen.
Om chaos op het spoor te voorkomen, zullen NS en ProRail komende winter minder treinen laten rijden als er meer dan 3 centimeter sneeuw valt of het meer dan 10 graden vriest. De dienstregeling wordt dan kariger, maar de treinen kunnen in elk geval blijven rijden. De verwachting is dat het ongeveer 12 keer per jaar voorkomt dat de dienstregeling wordt uitgedund.
Minder treinen inzetten
Het kan volgens Schultz gebeuren dat er minder treinen worden ingezet, terwijl het weer meevalt. Ze heeft dat liever dan een uit de hand gelopen situatie, zoals in februari toen duizenden passagiers strandden. Schultz benadrukte ook dat niet alleen het spoor met winters weer met problemen kampt: ,,Er stond ook 850 kilometer op de weg en er moesten 1000 passagiers op de luchthaven overnachten'', zei ze.
De komende jaren nemen NS en ProRail een reeks maatregelen. Daardoor moet het uiteindelijk niet meer nodig zijn om minder treinen te laten rijden op winterse dagen.
Tweede Kamer niet blij
De Tweede Kamer is niet blij met het besluit om minder treinen te laten rijden, hoewel veel Kamerleden wel inzien dat het noodzakelijk is om chaos te voorkomen. PvdA-Kamerlid Jacques Monasch sprak van een paardenmiddel, CDA-Kamerlid Sander de Rouwe noemde de maatregel ,,op z'n minst niet ideaal''. Ook PVV-Kamerlid Machiel de Graaf sprak zijn afkeer uit.
VVD-Kamerlid Ton Elias stelt dat de aanpak realistisch is. Wel wil hij dat er duidelijk over de treinuitval wordt gecommuniceerd. Daarvoor zou een treinalarm moeten worden afgegeven, zoals dat ook bij het weer soms het geval is. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!