Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Smog verwacht tijdens tropische warmte, hitteprotocol voor weggebruikers

16-06-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2044 keer bekeken
  •  
hittegolf zomer warm thermometer
In heel het land bestaat er vandaag en morgen kans op smog. Met name 's middags en in de vroege avond is de luchtkwaliteit slecht, waarschuwt het RIVM. Mensen met luchtwegaandoeningen wordt aangeraden om binnen te blijven en geen zware lichamelijke inspanning te verrichten.
Vanwege het warme weer heeft Rijkswaterstaat het hitteprotocol in werking gesteld. Weggebruikers die met pech stil komen te staan worden direct geholpen. Een berger wordt ingeschakeld om de gestrande automobilist zo snel mogelijk naar een veilige locatie te brengen. Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers zich goed voor te bereiden en voldoende drinkwater mee te nemen. Ook is het verstandig om een paraplu in de auto te leggen. Die kan bij pech als parasol worden gebruikt tijdens het wachten.

Het hitteprotocol geldt voor de provincies waar volgens het KNMI een grote kans is dat de temperaturen stijgen naar 30 graden of hoger. Dat zijn vooralsnog alle provincies met uitzondering van Groningen, Friesland en Drenthe.

Controles vanwege dierenwelzijn

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaan de komende dagen bij bedrijven extra letten op dierenwelzijn. De toezichthouder doet dat vanwege de verwachte hitte. Die vormt een risico voor het welzijn van dieren, die zelfs aan de hitte kunnen bezwijken.

"Het kan dan gaan om dieren die buiten lopen met onvoldoende drinkwater of onvoldoende schaduw, dieren die getransporteerd worden tijdens een hoge omgevingstemperatuur of dieren in stallen en verzamelplaatsen waarbij de temperatuur te hoog oploopt", aldus de NVWA. ANP

Meer over:

hitte, smog, hitteplan
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!