Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Smeer rozen op je wangen!

08-12-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
20141208-kassagroen-rozen_1_01.jpg
Nederland staat wereldwijd bekend om zijn prachtige bloemen. Er worden jaarlijks miljoenen bloemen verhandeld die de hele wereld overgaan. Niet alle bloemen eindigen in een mooie vaas. Sommige mislukkingen eindigen dan tussen aardappelschillen en koffiedik, maar dat is binnenkort verleden tijd. Met deze innovatie smeer je straks rozen op je wangen.
Perfecte bloem
Er worden Nederland veel bloemen gekweekt, waaronder de roos. De roos is verkrijgbaar van wit tot donkerpaars of dieprood. Niet alle rozen eindigen bij de bloemenstal. Soms knakt er eentje of is hij niet mooi volgroeid. De bloemenhandel kan er dan niks meer mee.
Natuurlijk wordt echt natuurlijk
Normaal verdwijnen deze bloemen in de gft-container, maar het bedrijf Feyecon heeft een manier gevonden om het maximale uit de oude bloemen te halen. Zij kunnen uit afgekeurde bloemen de geur en kleur halen. Het resultaat zijn puur natuurlijke geur- en kleurstoffen uit een Hollands product.
Theezakje
De manier om deze stoffen uit een bloem te halen is heel ingewikkeld, maar te vergelijken met het zetten van thee. Om een kopje thee te krijgen onttrekt het water de smaak van de thee, waardoor je een kop thee overhoudt. Feyecon doet met een speciaal apparaat precies hetzelfde alleen gebruikt hiervoor superkritische CO2. Dit is CO2 dat onder een hoge druk en temperatuur wordt gebracht waardoor het gas bijna vloeibaar is. Dit 'water' kan heel diep in de blaadjes van de bloem dringen en zo de geur- en kleurstoffen eruit halen. Uiteindelijk houd je een olie en/of poeder over.
Cosmetica en voeding
De vrijgekomen geuren en kleuren kunnen in verschillende producten worden toegepast. Denk hierbij aan het kleuren van je make-up of voeding. Het eerste experiment is gedaan met rozenblaadjes, maar gezien er vele bloemen in groencontainers verdwijnen bij de bloemenhandel, zijn de mogelijkheden eindeloos.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!