Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Sluit geen ouders uit van kinderopvangtoeslag en kindgebonden budget'

13-04-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
105 keer bekeken
  •  
geld zakken schulden
Groepen alleenstaande ouders moeten niet van de kinderopvangtoeslag en de aanvulling van het kindgebonden budget worden onthouden. Die oproep doen de Nationale ombudsman en de Kinderombudsman in de richting van demissionair minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Volgens beide ombudsmannen ligt het inkomen van deze groepen ouders vaak onder het minimum en lopen zij een groot risico op schulden en armoede.
De ombudsmannen doelen op de statushouder met een huwelijkspartner die buiten de EU verblijft, de echtgeno(o)t(e) van een gevangene en het echtpaar waarvan één partner niet legaal in Nederland verblijft.
Nationale ombudsman Reinier van Zutphen: "Doordat deze alleenstaande ouders volgens de wet geen recht hebben op (één van) de toeslagen, ligt hun inkomen vaak onder het bestaansminimum. Dit moet worden voorkomen. Dit probleem speelt al jaren en er moet ook voor deze ouders nu snel een oplossing komen."

'Ontkoppeling van toeslagpartners'

De ombudsmannen adviseren in hun brief om 'ontkoppeling van toeslagpartners' mogelijk te maken. Dit betekent dat de niet-thuiswonende partner niet wordt meegenomen bij het berekenen van toeslagen. De thuiswonende partner wordt hierdoor als alleenstaande ouder gezien en komt daardoor wel in aanmerking voor toeslagen. De ombudsmannen doen de suggestie om de mogelijkheid van ontkoppeling voor deze drie groepen wettelijk vast te leggen.
Eerder zijn andere knelpunten die groepen buitensloten wel opgelost. De ombudsmannen hopen dat het kabinet, naar aanleiding van deze oproep, ook de wet aanpast voor de mensen in de andere drie situaties. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!