Kassa

Sluipende moordenaar: gehoorschade oplopen zonder het door te hebben

  •  
20-04-2019
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
1374 keer bekeken
  •  
geluid
In Kassa besteedden we zaterdag aandacht aan de gehoorschade die je kunt oplopen door de wind bij het motorrijden. Maar er zijn veel meer van die ‘silent killers’. We gebruiken deze term omdat je vaak gehoorschade oploopt zonder dat je het zelf doorhebt. En als je het eenmaal doorhebt, is het al te laat. 
In onderstaande tabel is het volume van windruis in decibels omgezet. Het risico op gehoorschade treedt al snel op:
Snelheid
Volume windruis onder helm
Maximale tijd zonder risico op gehoorschade
100 km/u
94   dB
15 minuten
120 km/u
98   dB
7 minuten
140 km/u
102 dB
3 minuten
160 km/u
106 dB
90 seconden
Gehoorschade ontstaat doordat trilharen in het binnenoor beschadigd raken. Trilharen kunnen beschadigen door te veel blootstelling aan harde geluiden of door ouderdom. Geluid kan schadelijk zijn vanaf 80 decibel, dat is de Arbonorm. Geluiden van 120 decibel kunnen je gehoor direct beschadigen. Hoe schadelijk geluiden tussen 80 en 120 decibel zijn hangt af van hoe vaak en hoelang je ernaar luistert. 

Waar loop je gehoorschade op?

Als je oren blootgesteld worden aan harde muziek is de kans op beschadiging het grootst. Bijvoorbeeld als je bij een optreden bent of uitgaat. Hier is de muziek die je hoort vaak boven de 80 decibel. Moeten uitgaansgelegenheden dan allemaal muziek onder de 80 decibel gaan draaien? Dat is lastig, want als je in een kroeg bent met een hoop gepraat om je heen en wat muziek op de achtergrond is het geluidsniveau al snel 90 decibel, aldus Saskia Kloet van  VeiligheidNL .
Volgens Kloet is muziek luisteren of gamen met koptelefoons een goed voorbeeld van een situatie waar je risico loopt op gehoorschade waar weinig mensen zich bewust van zijn.  Vooral bij kinderen komt het vaak voor dat zij op jonge leeftijd al gehoorschade oplopen door geluiden van games, muziek en filmpjes via koptelefoons. Omdat het volume dan vaak boven de 80 decibel zit worden hun oren al vroeg beschadigd, ook al merk je dit misschien pas veel later. 

Hoe kun je jezelf beschermen?

VeiligheidNL raadt aan om bij gelegenheden als uitgaan, concerten, optredens of festivals oordoppen met muziekfilter dragen. Die dempen vaak 15 decibel, sommige zelfs meer. Dan zit je, met de met de branche gemaakte afspraken over maximale geluidsniveaus daar, precies op die veilige grens van 88 decibel (de grens voor vrijetijdsgeluid) waardoor dit geluid veilig is. Je hebt nog andere soorten oordoppen zoals op maat gemaakte en de bekende gele herriestoppers. Maar deze laatste raden we af voor uitgaan, concerten e.d. omdat ze de muziek niet goed doorlaten en je vaak niet meer kunt praten met je vrienden. Dat kan met oordoppen met muziekfilter wel. 
Maar ook met je telefoon kun je je gehoor beschadigen. Het is tegenwoordig verplicht voor telefoons om een geluidsbegrenzer beschikbaar te hebben. Die kun je vinden in de instellingen onder ‘geluid’ of ‘muziek’, dit verschilt per toestel. De geluidsbegrenzer zorgt ervoor dat je telefoon niet boven de 85 decibel aan geluid kan produceren. Bij een telefoon ligt de norm dus al hoger, vanaf 80 kan het namelijk al schadelijk zijn. Als je geluidsbegrenzer uitstaat, moet je er rekening mee houden dat je geluidsbalk op maximaal twee derde moet zitten. Dat is namelijk 85 decibel, net onder de norm en op het niveau dat het nog veilig is. Belangrijk om te onthouden: als je de begrenzer aan hebt staan en de geluidsbalk is helemaal vol, dan is het 85 decibel. 
Ook is het belangrijk om een goede koptelefoon te dragen. Zo is een koptelefoon die helemaal over je oor heen gaat beter dan de soorten die in je oren zitten. Als de geluidsoortjes in je oor zitten, zit het geluid heel dicht op het trommelvlies. Zo’n koptelefoon over je hele oren sluiten omgevingsgeluiden buiten, wat beter is. Maar: gebruik deze koptelefoon niet in het verkeer.

Hoe kunnen we mensen bewuster maken?

Maar hoe maak je mensen bewust van iets dat ze niet ervaren? Dat is best lastig, vindt Kloet. VeiligheidNL heeft diverse campagnes waarin ze mensen bewust maken van gehoorschade. Daarmee probeert de stichting mensen te informeren welke oordoppen ze moeten dragen, dat je af en toe ‘oor pauzes’ moet nemen en dat je zo nu en dan een rustige plek moet opzoeken. Volgens Kloet wil VeiligheidNL dat het net zo normaal wordt om je gehoor regelmatig te laten controleren als dat je één of twee keer per jaar naar de tandarts gaat.  Hiervoor zijn diverse (gevalideerde) hoortesten online gratis beschikbaar. 
Maar dat neemt niet weg dat het merendeel van de mensen zich niet bewust zijn van op hoeveel plekken en vooral hoe makkelijk het is om gehoorschade op te lopen. Alleen posters bij uitgaansgelegenheden ophangen werkt niet zo goed. Om de boodschap goed over te brengen wordt dan ook geadviseerd om zelf het goede voorbeeld te geven. Laat bijvoorbeeld aan de mensen om je heen je kennis over gehoorschade weten.  Of draag oordoppen met muziekfilter tijdens het uitgaan. Dan kun je aan mensen laten zien dat het helemaal niet raar is. Spreek vrienden aan als jij letterlijk mee kunt luisteren naar de muziek die zij op hun koptelefoon luisteren.

Hoe klinkt gehoorschade?

Ook een goede manier om mensen bewust te maken van de gevolgen van gehoorschade is om te laten horen hoe het klinkt als je echt beschadiging hebt opgelopen. Klik hier en er staan verschillende geluiden van diverse situaties die je laten horen hoe het is om bijvoorbeeld continu een piep of brom te horen.

Gebruik oordoppen op de motor

Het is onbekend hoeveel motorrijders gehoorschade hebben. Dat ze er zijn, is bekend en ook logisch. Want in Nederland hebben 1,4 miljoen mensen een motorrijbewijs en de helft ervan heeft ook een motor. De meeste rijden niet constant op hun motor, maar ook motorrijders die incidenteel op hun ros stappen, zouden oordoppen moeten indoen  - zeggen alle deskundigen. Want geluidsoverlast is overal en je bouwt gehoorschade dus overal op: op popconcerten, als je muziek luistert met een koptelefoon, op je werk, telefonerend, bij werkzaamheden, op het vliegveld, noem maar. Herrie is onvermijdelijk en het ontlopen van herrie is niet altijd mogelijk en elke piekbelasting kan schade toebrengen. Gebruik daarom oordoppen waar dat kan. Op de motor is dat heel eenvoudig.
Maar deze boodschap komt onvoldoende over. Daarom gaat de KNMV (de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging en grootste motorbond) de kwestie agenderen bij het Motor Platform waar alles en iedereen die met motorrijden te maken heeft bijeen zit. 
De reacties van het CBR en van minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat lees je in het extra infoblock.

Meer over:

gehoorschade
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

emmap
emmap3 mei 2019 - 12:23

Onderschat gehoorschade niet, je merkt het pas als het al te laat is... Doofheid is helaas onherstelbaar, beschadigde (= afgebroken) trilhaartjes groeien niet meer aan... Wil je doofheid eens ervaren? Nou ja, bij benadering dan... doe dan een keer die bekende gele herriestoppers in, én gebruik een goed afsluitende koptelefoon daaroverheen. Ga nu telefoneren, winkelen etc. We zien het in onze familie- en kennissenkring hoe ontzettend lastig het is een apparaat aan te meten, in te stellen, bij te houden, hoe lastig het communiceren daarbij is. Hoe vaak je naar de audicien moet (en die zit dan weer niet om de hoek, of heeft maar eens in de week een dagdeel 'spreekuur' met een echte gediplomeerde audicien), hoe vaak de batterijtjes leeg zijn... Een gehoorapparaat is een matig en vaak duur hulpmiddel - niet te vergelijken met een bril (waarmee ik bedoel dat je met een bril beter en gemakkelijker goed zicht kan benaderen / 'herstellen' dan dat je met een gehoorapparaat goed horen kan benaderen / 'herstellen'.

endemion
endemion25 apr. 2019 - 20:31

Ze vergeten gehoorschade door vaccins » bijwerking periode van steeds oorontstekingen » trommelvlies perforaties als gevolg en/of dmv het toepassen van "buisjes".

davelubeck
davelubeck22 apr. 2019 - 10:51

Een tijd gelden voor mijn werk oordopjes laten maken . Ik kon bij dat bedrijf gelijk speciale oordopjes laten maken om onder je Motor helm te dragen . Een Succes . Nooit geen Last van overmatig geluiden !! Is niet duur , dus de moeite waard om je oren te ''sparen'' .

Geboren Amsterdammer
Geboren Amsterdammer21 apr. 2019 - 20:14

Dit is een bekend probleem.  Zuinigheid speelt ook een rol.Ook zijn sommige motorrijders te laks: bij warm weer zie ik sommigen rijden in een tshirt, korte broek en teenslippers.... Ik krijg er altijd rillingen van als ik bedenk, wat er dan gebeurt bij een valpartij.......

3 Reacties
davelubeck
davelubeck22 apr. 2019 - 10:47

We hebben het nu over Doofheid ;-)

endemion
endemion25 apr. 2019 - 20:36

Als iemand bij ~30° C in vol motorpak rijd is veel erger oververhitting ligt op de loer en uitdroging kan ook een issue zijn of de combinatie van beide. Duizelingen op de motor zijn scaaary!

Geboren Amsterdammer
Geboren Amsterdammer25 apr. 2019 - 22:25

Hallo Endemion, er is genoeg veilige zomermotorkleding te koop,maar het is prijzig. Ik rij zelfs op mijn snorscooter altijd met spijkerjas en dunne leren handschoenen, al "vallen de mussen van de daken"..... Ik rij zelf nog geen motorfiets, maar een hoog windscherm en een gesloten helm helpen al veel tegen windruis.Ik heb wel een keer op een MP3 scooter gereden,maar harder dan 80 durfde ik niet.....zonder oordoppen....

marsgoddess
marsgoddess21 apr. 2019 - 14:56

Ik neem dus aan dat je ook niet met het raam open moet rijden in de auto. Ik heb mij al eens eerder afgevraagd of mijn slechter gehoor in mijn linkeroor kwam door dat rijden met het raam open op de snelweg. 

davelubeck
davelubeck21 apr. 2019 - 10:49

Al een behoorlijk tijd geleden heb ik ''oortjes'' laten maken speciaal om te dragen onder een Motor helm. Werkt uitstekend en nog nooit last gehad van mijn gehoor ! Er word dan een afdruk gemaakt van je oor ( binnenkant ) .

1 Reactie
endemion
endemion25 apr. 2019 - 20:41

Weet je wat ik stom vind dat er zo ver ik weet niet één helm op de markt is die een gehoorbeschermingsfeature bied. Oorkappen zijn niks nieuws waarom die ondertussen niet standaard in een helm verwerkt zitten? Oordopjes in doen blijft een gedoe vooral als je al onderweg bent en dan denkt oh shit vergeten in te doen

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!