Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Slot Loevestein staat op losse schroeven'

07-11-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
Logo-slot-loevenstein.jpg
De toekomst van het bekende Slot Loevestein in het uiterste westpuntje van Gelderland staat op losse schroeven. De ontsnapping van Hugo de Groot in de boekenkist uit het slot is een van de 50 vensters in de Canon van Nederland, maar desondanks heeft het Rijk besloten om geen geld meer te geven voor de museale activiteiten van het slot. Het slot gaat daardoor binnen enkele jaren dicht voor publiek.
Brandbrief
Dat schrijven B en W van Zaltbommel in een brandbrief aan de provincie Gelderland. Het college wil geld van de provincie om Slot Loevestein als publiekstrekker in stand te houden.
,,Gelderland staat op het punt een prachtig stuk erfgoed te verliezen'', zo waarschuwt het Bommelse college. Het is bovendien de bedoeling dat Slot Loevestein binnenkort een publiekscentrum wordt voor informatie over de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De waterlinie is voorgedragen voor de werelderfgoedlijst van UNESCO.
Bezoekers
Jaarlijks bezoeken ongeveer 130.000 mensen het slot op de punt tussen de Waal en de Afgedamde Maas. Als de omgeving is opgeknapt en de inrichting van het slot is gemoderniseerd zal het bezoekersaantal naar verwachting groeien naar 150.000 mensen per jaar.
Het gemeentebestuur van Zaltbommel hoopt dat de provincie zich ook gaat inspannen om het rijk op andere gedachten te brengen. Provinciale Staten van Gelderland praten woensdag over de brandbrief.
ANP

Meer over:

slot, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!