Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Netbeheerders ontkennen risico’s onveilige gasmeter

04-11-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
206 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2017-10-28 om 12.20.53
Netbeheerders maken geen haast met de vervanging van tienduizenden gasmeters van het merk Landis+Gyr G4/G6 terwijl volgens deskundigen sprake is van ernstige veiligheidsrisico’s. Het CDA, GroenLinks en de SP dringen er bij minister Wiebes op aan om snel uitspraak te doen over de noodzaak om de gasmeters onmiddellijk te  vervangen.
Te kort aangesneden schroefdraad
Vorige week liet Kassa zien dat door een te kort aangesneden schroefdraad op de op gasmeter de aansluiting met de gasleiding niet kan worden gegarandeerd.
Ondanks de vele bezorgde reacties van consumenten die Kassa ontving, houden de netbeheerders vol dat de meters honderd procent veilig zijn. Alleen Stedin heeft haar ruim 15.000 meters inmiddels bijna allemaal vervangen. De andere netbeheerders geven aan de meters pas uiterlijk eind 2018 te vervangen.
Voorlichten
In de uitzending van Kassa vanavond zegt Piet Maas, gepensioneerd hoofd inspectie van energiebedrijf NRT, dat is opgegaan in Enexis, dat netbeheerders consumenten zouden moeten voorlichten over de risico’s van deze meter. “Mensen moeten gewaarschuwd worden de meter tot de vervanging absoluut niet te belasten en de meterkast liefst helemaal leeg te halen.”
Ook Peter Coppes waarschuwt: “Je moet er niet aan denken wat er gebeurt als iemand zijn huishoudtrap tegen de meter aanduwt of als iemand in een kelder zijn fiets tegen de meter aan kwakt.” Volgens emeritus-hoogleraar Veiligheid en Rampenbestrijding Ben Ale is het wachten op de eerste klap.
Onderzoeken
De Netbeheerders maakten vorige week bekend alle Landis+Gyr G4/G6 meters van de 4.2 generatie te vervangen. Dit omdat uit onderzoek van Holland Innovative zou blijken dat de lange termijn veiligheid van de meters niet gegarandeerd zou kunnen worden. Dit onderzoek heeft de redactie van Kassa tot op heden niet kunnen inzien, omdat Netbeheer Nederland zegt de onderzoeken niet te kunnen opsturen.

Waar moet je op letten?

Het gaat om de meters van het merk Landis+ Gyr G4/G6 (4.2 generatie) zoals op de foto bovenaan. Het probleem is een te kort aangesneden schroefdraad op de gasmeter. Op de foto hieronder zie je aan de linkerkant de goede schroefdraad en aan de rechterkant de te korte schroefdraad.
De consument kan zelf niet zien of de schroefdraad te kort is aangesneden. Ga daarom NIET zelf aan de meter zitten, maar neem contact op met de netbeheerder. Lees hier meer over deze specifieke slimme meter.
Wilt u weten of u ook zo’n meter heeft dan raden wij u aan contact op te nemen met uw netbeheerder. Dat kan op de volgende wijze:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!