Slimme energiemeter volgend jaar ingevoerd
22-02-2011
• leestijd 1 minuten
De zogenoemde slimme energiemeter, een apparaat dat op afstand kan worden bediend en uitgelezen, kan vanaf volgend jaar worden ingevoerd. De Eerste Kamer is dinsdag akkoord gegaan met twee aangepaste wetsvoorstellen hierover van minister Maxime Verhagen (Economische Zaken).
Een slimme energiemeter stuurt digitale informatie naar de netwerkbeheerder. Het idee erachter is dat die betere informatie kan geven aan de consument. Dat zou moeten leiden tot energiebesparing. Een eerder voorstel van de vorige minister, Maria van der Hoeven, werd door de Senaat afgewezen, omdat het inbreuk zou maken op de privacy.
Het nieuwe voorstel voorziet in een betere bescherming van persoonsgegevens en kan niet verplicht worden opgelegd aan consumenten. Als iemand een slimme meter heeft, mogen netbeheerders deze zes keer per jaar uitlezen voor overzichten van verbruik, eenmaal voor de jaarlijkse eindafrekening, bij verhuizen en bij het overstappen naar een andere leverancier.
De slimme meter wordt eerst op kleine schaal ingevoerd. Dat gebeurt bij reguliere vervanging, bij een ingrijpende renovatie, bij nieuwbouw of op verzoek van een consument. Een verdere invoering erna gebeurt in overleg met de Tweede Kamer. Dat gebeurt onder meer op basis van een peiling onder consumenten door de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa).
Netbeheer Nederland ,,is tevreden dat er nu duidelijkheid is'', aldus de brancheorganisatie in een reactie. Een van de voordelen van de slimme meter is volgens de organisatie dat de nauwkeurigheid van de gas- en elektriciteitsrekening verbetert.
ANP