Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Slijters willen hogere accijns terugdraaien

24-06-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
57 keer bekeken
  •  
bier2.jpg
De slijterijbranche wil dat de overheid de accijnsverhoging op sterke drank van 1 januari terugdraait. Ook de voor volgend jaar aangekondigde verhoging moet van de baan. ,,De verhogingen pakken desastreus uit voor de slijterijen. Zaken zullen moeten sluiten, honderden werknemers komen op straat te staan'', aldus maandag de noodkreet van de brancheorganisatie Slijtersunie.
Stopbierbelasting.nl
Begin dit jaar ging de accijns op bier met 10 procent omhoog. De belastingheffing op gedistilleerd steeg met 6 procent. Volgend jaar komt daar nog eens 5 procent bij en voor bier zit een accijnsverhoging van 14 procent in de pijplijn. De bierbrouwers en tapperijen zijn daarom een actie begonnen en hebben een website geopend: stopbierbelasting.nl.
Bier kopen over de grens
,,De hoge bieraccijns jaagt steeds meer bierkopers naar Duitsland waar de bieraccijns vier keer lager is. De schatkist loopt hierdoor nu al vele tientallen miljoenen euro aan btw en accijns mis'', zegt directeur Cees-Jan Adema van koepelorganisatie de Nederlandse Brouwers. Bovendien leidt het grensoverschrijdend koopgedrag tot omzetdaling en verlies van werkgelegenheid, aldus de bierbrouwers.
De Slijtersunie verwijst naar 2003 toen een accijnsverhoging op gedistilleerd leidde tot een fors lagere accijnsopbrengst van 20 procent. Datzelfde gebeurt nu weer, voorzien de slijters. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

Coboo1
Coboo113 dec. 2020 - 7:55

Ja, ze zijn goed bezig om NL kapot te maken. dranquilo van blokhuis, ook weer z'n geldverslindend project. Zorg eens dat echt slechte producten uit de schappen verwijderd worden, zorg eens dat gezond ook betaalbaar wordt

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!