Kassa

Slechts 6 op de 10 vrouwen doet mee aan onderzoek naar baarmoederhalskanker

20-01-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
85 keer bekeken
  •  
baarmoeder zwangerschap 1127
Het aantal vrouwen dat een uitstrijkje laat maken na een oproep tot deelname aan het bevolkingsonderzoek, neemt niet meer toe. Waar eerder zeven op de tien vrouwen meededen aan het onderzoek naar baarmoedershalskanker, zijn dat er nu nog maar zes op de tien, meldt stichting Olijf, een patiëntenorganisatie voor vrouwen met gynaecologische kanker. 
Stichting Olijf baseert zich op cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Jaarlijks krijgen achthonderd vrouwen in Nederland de diagnose baarmoederhalskanker en sterven ongeveer tweehonderd vrouwen aan de gevolgen ervan, blijkt uit cijfers van het RIVM.

Minder uitstrijkjes bij vrouwen tussen 35 en 50 jaar

Met name vrouwen tussen de 35 en 50 jaar laten minder vaak een uitstrijkje maken. Het RIVM waarschuwt dat er in veel gevallen baarmoederhalskanker wordt opgespoord als meer vrouwen deelnemen.

Vroege screening en vaccinatie

Zonder vroege screening en vaccinatie van meisjes tegen het Humaan Papilloma Virus (HPV) zou volgens de stichting Olijf het aantal slachtoffers bijna het dubbele zijn. Volgens de patiëntenorganisatie is baarmoederhalskanker één van de weinige vormen die in een vroeg stadium kan worden opgespoord en vaak voorkomen kan worden.
Baarmoederhalskanker wordt bijna altijd veroorzaakt door langdurige infectie met HPV, waarmee circa tachtig procent van de vrouwen besmet raakt. Dat wordt door seksueel contact overgedragen.

325 sterfgevallen voorkomen

Vrouwen tussen de dertig en zestig jaar wordt elke vijf jaar gevraagd om een uitstrijkje te laten maken. Bij de laatste oproep gaven zo’n 800.000 vrouwen gehoor aan de oproep. Bij 35 van hen werd uiteindelijk baarmoederhalskanker gevonden. Daarnaast werd bij vijfduizend vrouwen een voorstadium geconstateerd. Zo werden volgens een schatting circa 325 sterfgevallen voorkomen, aldus de stichting.
Bron: stichting Olijf
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

Fitgirl
Fitgirl24 jan. 2020 - 15:32

Rare snuiter die kassagebruiker. Allereerst kan je vrouw niet zelf reageren. Ten tweede is het geen bevel met een datum, het uitstrijkje doe je bij de huisarts. Hiervoor maak je zelf  een afspraak wanneer het jou (of je vrouw) uitkomt. Als de baarmoeder met geweld geopend wordt dan zou ik maar een andere huisarts gaan zoeken. Natuurlijk het is geen prettig onderzoek en helemaal pijnloos is het ook niet, maar mijn ervaring is dat het heel voorzichtig en discreet gebeurd. Verder zal het de arts een worst wezen of je wel of geen gebruik maakt van de oproep. Ik vind het een stom argument om niet te gaan omdat de voorlichting "vals" zou zijn. Je doet het toch voor je eigen gezondheid.

Kassagebruiker
Kassagebruiker20 jan. 2020 - 13:33

Bij die "uitnodiging"(lees bevel met datum, dag en uur voor je bezoek) voor het uitstrijkje zit informatie van een man die beweert dat het pijnloos is. Mijn vrouw doet er wegens deze valse voorlichting ook niet aan mee. Het is wel pijnlijk en hoedanook de baarmoeder wordt met geweld geopend. Pijnloos? Nee dus, plus daarna bloedingen. En waarvoor dit onderzoek? Een krantenartikeltje met percentages en dat is het. 

1 Reactie
trudie roeten
trudie roeten20 jan. 2020 - 13:42

Ik ben een vrouw en heb het meerdere malen ondergaan.Maar wat u schrijft, heb ik nooit zo ervaren. Leuk is het nooit maar pijn was voor mij niet aan de orde.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!