Kassa

Slechte aanpak overheid op overtredingen milieuwetten kost miljarden

01-07-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
industrie vervuiling milieu 1127

In 2020 hebben overtredingen op de milieuwetten de samenleving 4,35 miljard euro gekost. De aanpak van de overheid hierin schiet tekort, concludeert de Algemene Rekenkamer na onderzoek. Zowel de toezichthouders en handhavers als de betrokken ministers "tasten in het duister".

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) becijferde het bedrag van 4,35 miljard euro. Deze schade komt voornamelijk voort uit vervuiling van de bodem, de lucht en het grond- en oppervlaktewater. Deze vormen van vervuiling hebben nadelige gevolgen voor de natuur, het milieu én de gezondheid van mensen.

Handvol bedrijven begaan meerendeel milieuovertredingen

Een relatief kleine groep bedrijven werken met gevaarlijke stoffen die dit veroorzaken, maar blijken 'veelpleger' op milieuterrein. In vijf jaar tijd constateerden de inspectiediensten bij één bedrijf al meer dan honderd milieuovertredingen. Een handvol bedrijven ging meer dan vijftig keer in de fout. De Rekenkamer maakt niet bekend om welke bedrijven het gaat, aangezien de onafhankelijke waakhond enkel als rol heeft de Rijksoverheid te controleren. Wel vindt de Rekenmaker dat de betrokken ministeries deze informatie openbaar moeten maken.

De helft van alle overtredingen werd bij 80 bedrijven geconstateerd. In totaal werken circa 500 bedrijven in Nederland met grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen.

Niemand heeft goed overzicht van inspecties

In het rapport signaleren de onderzoekers dat het vooral ontbreekt aan "goede, betrouwbare gegevens over de uitkomsten van inspecties bij de bedrijven die met grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen werken". Daardoor heeft niemand een goed overzicht en is het "onmogelijk effectief te sturen".

Boetes voor bedrijven die milieuwetten schenden 'weinig doeltreffend'

Boetes voor bedrijven die in de fout gaan blijken volgens de Rekenkamer "weinig doeltreffend". Boetes vallen vaak zo laag uit dat ze bedrijven niet echt pijn doen. Het stilleggen van een bedrijf "gebeurt heel weinig". Inspecties zijn bovendien niet risicogericht. "Bij het merendeel van de bedrijven komen nauwelijks inspecteurs langs, terwijl bij tientallen van deze bedrijven het risico op een overtreding hoog is."

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!