Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Slavinken van supermarkten verre van vers'

24-02-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vlees_bbq.jpg
Slavinken, de oer-Hollandse in spek gewikkelde rolletjes gehakt, zijn vaak moddervet, te zout en soms zelfs bedorven. Dat concludeert de Consumentenbond in een dinsdag verschenen onderzoek.
Beoordeeld
De onderzoekers namen vijftien merken slavinken onder de loep. Per merk werden vijf monsters geanalyseerd. Ze werden beoordeeld op versheid, vet- en zoutgehalte, dierenwelzijn en het etiket.
Veel bacteriën
Liefst een op de drie slavinken bleek op de uiterste houdbaarheidsdatum bedorven. Het gaat om de biologische slavinken van Bio+, Ekoplaza, Dirk en AH Puur & Eerlijk, en de vinken van Aldi. De Oldenburger slavink van Lidl kwam als slechtst uit de bus met een 2,5 als rapportcijfer. ,,Van veel slavinken is de kwaliteit niet meer goed op de 'te gebruiken tot'-datum, en soms zelfs op de dag van aankoop al niet meer'', constateert de consumentenorganisatie. Hoewel er veel bacteriën werden aangetroffen, zaten er nauwelijks ziekmakers in de vleesrolletjes.
Krappe voldoende
De best scorende slavink van Hoogvliet haalde maar een krappe voldoende (5,6), gevolgd door AH Ambacht en 'Slavinken van de chef' van Coop.
Vet en erg zout
Alleen de Hollandse Bio-slavinken van Ekoplaza scoren redelijk op vetgehalte, alle andere vinken krijgen hier het testoordeel matig tot slecht. Opvallend is dat de vetste vink, van Plus, zo'n 10 gram meer vet bevat dan op het etiket staat aangegeven. In de Ekoplaza slavink zit juist 10 gram minder dan het etiket vermeldt. Slavinken zijn behalve vet ook vaak erg zout.
Consumentenbond
De Consumentenbond adviseert om slavinken zo snel mogelijk na aankoop te eten en ze goed door te bakken. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!