Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Slachterij en NVWA dinsdag voor rechter

07-02-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Slager-vlees_03.jpg
Slachterij Van Hattem Vlees BV uit Dodewaard en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA treffen elkaar dinsdagmiddag voor de rechter in Den Haag. De slachterij heeft vrijdag een geding aangespannen tegen de NVWA, omdat die dienst eist dat alle partijen vlees die tussen 1 januari 2012 en 23 januari 2014 zijn geleverd, worden teruggeroepen. ,,Onzinnig'', aldus veterinair juridisch adviseur Frank Peters van het bedrijf.
Terugroepactie
De slachterij begon maandag met een gedeeltelijke terugroepactie, nadat het bedrijf vorige week in opspraak was gekomen door mogelijk gesjoemel. Het zou paardenvlees hebben gemengd met rundvleessnippers. Paardenvlees is veel goedkoper dan rundvlees.
Het bedrijf roept alle partijen paardenvlees terug en producten waarin mogelijk paardenvlees terecht is gekomen. ,,Het gaat om enige duizenden kilo's vlees. De actie loopt goed, onze afnemers werken vlot mee'', aldus Peters. De NVWA wil echter dat er 28.000 ton rund-, paarden-, geiten- en schapenvlees wordt teruggehaald.
Voedselveiligheid
Volgens de dienst kan Van Hattem de herkomst van het vlees niet aantonen en is daarom de voedselveiligheid niet gegarandeerd. De NVWA realiseert zich dat een deel van het vlees waarschijnlijk al opgegeten is, maar wil dat de rest van de markt verdwijnt.
De slachterij stelt dat van bijna alle vlees dat in de afgelopen 2 jaar is geslacht correcte papieren zijn aangeleverd bij de NVWA. Er blijven alleen vragen over enkele tientallen paarden die werden afgekeurd voor de slacht. Er zijn geen papieren die aantonen dat die dieren in de destructor zijn verdwenen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!