'Skimming' neemt weer toe
01-12-2011
• leestijd 2 minuten
Het kopiëren van bankpassen door het plaatsen van afleesapparatuur op betaal- of geldautomaten, het zogeheten skimming, neemt weer toe. Dat zei Erik Akerboom, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) donderdag bij de lancering van het Landelijk Skimmingpoint.
Informatie bundelen
In dit platform werken de bankensector, politie en Openbaar Ministerie (OM) samen om alle kennis en informatie over skimming te bundelen en landelijk en internationaal ter beschikking te stellen.
In 2009 schade van 36 miljoen euro
Het jaar 2009 was een piekjaar op het gebied van skimming, met een schade van 36 miljoen euro, maar daarna leek het aantal gevallen te dalen. In 2010 bedroeg de schade volgens Currence.nl nog 20 miljoen euro. De laatste cijfers wijzen er volgens Akerboom echter op, dat het weer toeneemt.
Veiligheid
Akerboom wees op het belang van betrouwbaar betalingsverkeer voor een veilige en stabiele samenleving. De kwestie van DigiNotar, de ,,eerste echte Nederlandse cybercrisis'', is volgens hem een 'alert-call' die het belang van al in gang gezette initiatieven in Nederland onderstreept.
Samenwerking
In het Landelijk Skimmingpoint wordt samengewerkt met de Electronic Crime Task Forse van het Korps landelijke politiediensten, het Interregionaal Bureau Geld- en Waardeverkeer, de bovenregionale recherches Zuid-West en Zuid-Nederland, en Europol. Publieke en private sector bundelen in het platform hun krachten. Het team schat ook in of strafrechtelijk onderzoek naar criminele groepen mogelijk is.
Skimmingpoint
De aandacht van het nieuwe Skimmingpoint richt zich niet alleen op skimming, maar ook op informatie-uitwisseling over bredere cybercrime in het betalingsverkeer.
Het Skimmingpoint is geen meldpunt voor burgers, maar is bedoeld voor politie, OM en de bankensector. Slachtoffers van skimming moeten dit melden bij hun bank.
ANP