Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Sinterklaas snel op erfgoedlijst

03-12-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
sinterklaas360210_02.jpg
Het sinterklaasfeest hoort bij Nederland, net als de Kinderdijk en de Amsterdamse grachtengordel. Daarom prijkt het feest waarschijnlijk volgend jaar op de nationale erfgoedlijst en mogelijk ook op de werelderfgoedlijst. Daarmee zou het beschermd zijn en kan het niet zomaar van de ene op de andere dag worden veranderd.
Unesco-verdrag
Het Sint Nicolaas Genootschap Nederland is druk met de voorbereidingen om de viering in Nederland beschermd te krijgen. Dat kan pas wanneer ons land een handtekening zet onder het Unesco-verdrag over immaterieel erfgoed uit 2003, waarschijnlijk begin volgend jaar. Daarna krijgt de vereniging te horen wat de eisen zijn voor een aanvraag.
'Internationaal karakter'
,,We spiegelen de onze voorlopig aan die van de Belgen. Zij hebben de sinterklaasviering al jaren op de nationale inventaris staan. Samen met hen willen we het feest ook op de werelderfgoedlijst krijgen'', aldus voorzitter Jan van Wijk van het genootschap. Om werelderfgoed te worden moeten tradities een internationaal karakter hebben. Sinterklaas wordt al jaren in verschillende landen gevierd, onder meer door Nederlandse expats.
Praktische zaken belangrijk
Voor de aanvraag zijn naast de traditie van de viering ook praktische zaken belangrijk. ,,Zo zijn er steeds minder schimmels. Hoe los je dat op? Ook stellen gemeentes steeds hogere veiligheidseisen aan de intocht'', aldus directeur Ineke Strouken van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur, dat het initiatief ondersteunt.
'Tradities leven en bewegen'
Het feest vastleggen als immaterieel erfgoed betekent overigens niet dat Sinterklaas altijd op dezelfde manier moet worden gevierd. Strouken: ,,De gedachte erachter is dat tradities pas blijven leven als mensen ze blijven dragen. Tradities leven en bewegen mee met de tijd.''
Met de tijd mee
Volgens haar is dat de kracht van Sinterklaas: hij is altijd met zijn tijd meegegaan. ,,Stapje voor stapje zijn omwentelingen gekomen in de traditie'', meent ook Van Wijk. Daarmee doelt hij onder meer op de veranderingen van de veelbesproken Piet. In het begin werd hij gezien als Moor; nu is er de gedachte dat veel pieten zwart zijn vanwege al het roet in de schoorstenen waar ze doorheen klimmen.
ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor