Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

'Sinterklaas immens populair'

3 dec 2010
  •  
leestijd 1 minuten
Sinterklaas_05.jpg
Het sinterklaasfeest is immens populair. Het feest lijkt zelfs ieder jaar aan populariteit te winnen. Dat zegt directeur Ineke Strouken van het Nederlandse Centrum voor Volkscultuur.
Volgens Strouken vinden er steeds meer activiteiten plaats rond Sint Nicolaas. ,,Het feest beperkt zich niet tot de huiskamer en de commerciële hoek'', zegt Strouken. Volgens haar vieren ook steeds meer bedrijven Sinterklaas op de werkvloer. ,,Het is heel erg van deze tijd om mensen, bijvoorbeeld je baas, een spiegel voor te houden. Daar is Sinterklaas bij uitstek geschikt voor'', zegt de directeur.
Uit een onderzoek dat Strouken dit najaar nog publiceerde, bleek dat Nederlanders Sinterklaas vieren de belangrijkste traditie vinden. ,,Mensen vinden het een kleurrijk feest. En tegenwoordig zijn we ontzettend bezig met onze tradities die we niet verloren willen zien gaan'', aldus de directeur.
Ondanks de populariteit van het feest rond de goedheilig man zag Strouken voor het eerst dit jaar ook een tegenbeweging. ,,Vroeger lag Zwarte Piet nog al eens op de korrel, nu lijkt de beurt aan sint. Mensen vinden het feest verouderd of vinden sint een akelige man'', zegt Strouken. Volgens haar is de kritiek op de sint niet zo heel verwonderlijk, omdat de traditie rond de bisschop de laatste jaren juist in de belangstelling staat en er veel over gepraat wordt. ,,Hoge bomen vangen veel wind'', aldus Strouken. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar