Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Iedere zaterdag om 19.05 uur opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!

VOLG ONS

Kassa

Sintcadeaus massaal verkocht en geruild

8 dec 2014
  •  
leestijd 2 minuten
cadeaus_03.jpg
Lang niet alle cadeaus en surprises van Sinterklaas zijn in de smaak gevallen. Ruil- en verkoopsites als Marktplaats.nl en Ruilen.nl constateren een topdrukte rond ongewenste geschenken.
150.000 meer dan normaal
Op de zondag na pakjesavond zijn op Marktplaats een half miljoen nieuwe advertenties geplaatst, 150.000 meer dan op een normale verkoopdag, meldde de grootste verkoopsite maandag. Vooral met spelcomputers, spelletjes, boeken, cd's en dvd's, parfum, mutsen en shawls heeft de sint zich vergaloppeerd, zo blijkt uit het advertentieaanbod.
Topdrukte
Ook op de site Ruilen.nl, waar cadeaus uitsluitend mogen worden geruild, is sprake van topdrukte. Gewoonlijk plaatsen de 70.000 aangesloten gebruikers 100 tot 150 items per dag om te ruilen. In de dagen na pakjesavond worden volgens eigenaar Richard Henderickx dagelijks tussen de 1000 en 2000 ruilobjecten aangeboden.
Gegeneerd
Henderickx noemt de hausse van afgedankte cadeaus begrijpelijk. ,,Soms is de bon niet meer aanwezig of wil je niet op de tenen van de gever gaan staan door te zeggen dat je het geschenk wilt ruilen'', zegt hij. ,,Mensen voelen zich gegeneerd om te zeggen dat het cadeau ze niet bevalt. Vandaar dat verkopen of ruilen in december een piek laat zien onder particulieren.''
Furby's
Marktplaats zegt het opvallend te vinden dat na pakjesavond zo veel Furby’s worden aangeboden. De afgelopen dagen werden honderden advertenties met Furby’s geplaatst. Volgens Marktplaats werden deze interactieve knuffels vorig jaar na Sinterklaas al massaal aangeboden, omdat kinderen ze te eng zouden vinden.
5 december eerste advertenties
De eerste advertenties werden al op 5 december geplaatst. Met een smartphone of tablet staat volgens de verkoopsite een advertentie met foto binnen een minuut online. Ruim 60 procent van de bezoekers bekijkt of plaatst op die manier advertenties.
Wehkamp
Het onlinepostorderbedrijf Wehkamp zegt na pakjesavond tot dusver geen verhoging te zien van het aantal producten dat retour komt of wordt geruild. ANP

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

Sfeerbeeld BNNVARA programma's