Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Sint-janskruid vermindert werking geneesmiddelen

07-04-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
144 keer bekeken
  •  
sint janskruid 1127
Sommige geneesmiddelen werken minder goed door het sint-janskruid. Het vermindert bijvoorbeeld de werking van chemotherapie of middelen tegen schimmel- of virusinfecties, meldt gezondheidsinstituut RIVM na onderzoek. De werking van bijvoorbeeld antidepressiva of kalmeringsmiddelen kan juist versterkt worden. Op producten waarin sint-janskruid is verwerkt, komt daarom verplicht een waarschuwingstekst te staan over de gezondheidsrisico's.
Minister Tamara van Ark (Medische Zorg)  regelt dit  via het reeds aangepaste Warenwetbesluit Kruidenpreparaten, schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer. Ook bekijkt de minister of er een (beperkt) verbod moet komen op het gebruik van sint-janskruid in kruidenpreparaten. Daarnaast gaat ze op Europees niveau bekijken of een beperking van de toepassing van het kruid mogelijk is.

RIVM: gebruik in combinatie met geneesmiddelen afgeraden

Van Ark baseert haar besluit op een beoordeling vorige week door het RIVM van voedingssupplementen en thee met sint-janskruid. Het instituut raadt het gebruik van het kruid af, zeker in combinatie met geneesmiddelen.
Mensen gebruiken kruidenpreparaten met sint-janskruid bijvoorbeeld om beter te kunnen slapen. Het is onbekend hoeveel mensen het gebruiken.

Gezondheidsproblemen na gebruik

Ook het gebruik van sint-janskruid bij mensen die geen medicijnen gebruiken, kan schadelijk zijn. Zo kunnen mensen klachten krijgen zoals duizeligheid, diarree en angst. Ook huidverbranding komt voor als mensen die dit kruid gebruiken in de zon gaan zitten.
Wat de effecten zijn van langdurig gebruik van sint-janskruid is niet bekend. Ook is er onvoldoende informatie om te bepalen of het gebruik van sint-janskruid tijdens de zwangerschap veilig is voor het ongeboren kind. Tenslotte is de samenstelling van kruidenpreparaten met sint-janskruid vaak onbekend. Hierdoor is het ook moeilijk te beoordelen wat de effecten van een product zijn, aldus het RIVM.
Van Ark heeft ook aangegeven dat ze effectiever toezicht wil op de werkzame stoffen in voedingssupplementen. ANP / RIVM

Meer over:

supplementen, rivm
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!