Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Sinds 2008 in tweede kwartaal 2020 meeste hypotheken verstrekt

6 aug 2020
  •  
leestijd 2 minuten
geld huis hypotheek (1127x634)
Er zijn in het tweede kwartaal van 2020 114.000 hypotheken verstrekt. Dat is het hoogste aantal in één kwartaal sinds 2008. Ten opzichte van het tweede kwartaal van 2019 zijn er ruim een kwart meer hypotheken verstrekt, stelt consultancybureau IG&H.
De toename in het aantal verstrekte hypotheken was grotendeels te danken aan mensen die hun hypotheek oversloten of verhoogden voor bijvoorbeeld een verbouwing. In deze categorieën was een stijging van bijna twee derde zichtbaar. Volgens Joppe Smit van IG&H nemen veel mensen nu de tijd om hun hypotheek te herzien of uit te breiden wegens een verbouwing.

Modale eenverdiener weinig zicht op koopwoning

Een eenverdiener met een modaal inkomen komt nog voor minder dan 4,7 procent van de woningen in aanmerking, meldt de Hypotheker op basis van eigen onderzoek, terwijl er een jaar geleden aanzienlijk meer woningen betaalbaar waren. Met name in de provincie Utrecht is de situatie uitzichtloos. Hier is slechts 1 procent van de woningen bereikbaar voor de modale alleenverdiener. In Groningen kunnen eenverdieners met een modaal inkomen daarentegen nog 19 procent van de woningen kopen.

Situatie rooskleuriger voor modale tweeverdieners

De situatie is iets rooskleuriger voor tweeverdieners met modale inkomens. Echter, ook voor tweeverdieners zijn minimaal twee derde van alle woningen in de Randstad, Noord-Brabant en Gelderland te duur. Ook voor hun is Groningen de goedkoopste provincie. Daar kunnen ze 62 procent van de koopwoningen betalen.

Stimuleer nieuwbouw in betaalbare prijsklasse

Het woningaanbod is door de coronacrisis iets groter geworden, maar ondanks dat is de positie van middeninkomens verslechterd. Dat stelt topman Michel van den Akker van De Hypotheker. Volgens hem is het zeer belangrijk dat er meer geiïnvesteerd wordt in de doorstroming op de woningmarkt en ook in de woningvoorraad. Zo moet onder andere nieuwbouw in een betaalbare prijsklasse gestimuleerd worden.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar