Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Sinds 2005 miljoen huizen bijgebouwd, maar nog steeds onvoldoende

05-08-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
76 keer bekeken
  •  
huis woning 1127

Ons land telt sinds juni meer dan 8 miljoen woningen. Dat betekent dat er sinds 2005 in Nederland 1 miljoen woningen zijn bijgekomen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De woningmarkt in Nederland wordt ondanks de verhoogde woningvoorraad geplaagd door continue prijsstijgen.

Critici zeggen vaak dat de oplopende huizenprijzen te wijten zijn aan een groot tekort aan woningen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken stelt dat het tekort aan woningen in Nederland neerkomt op 279.000 woning. Volgens het ministerie neemt de spanning op de woningmarkt verder toe tot 2024, doordat er minder woningen zullen worden opgeleverd dan nodig zou zijn.

Maar volgens een aantal instellingen, zoals De Nederlandsche Bank (DNB), is het woningtekort niet de enige reden voor de hoge huizenprijzen. De lage rentes zorgen volgens de DNB ook voor duurdere woningen. Doordat lenen namelijk zo goedkoop is, kunnen huizenkopers ook meer bieden op een woning.

Aantal huishoudens hoger dan aantal woningen

Het aantal huishoudens is nu iets hoger dan het aantal woningen. Maar de woningvoorraad groeit wel sneller dan dat er nieuwe huishoudens bijkomen, stelt Frank Notten, CBS-econoom voor de woningmarkt. Zo kwamen er de afgelopen drie jaar jaarlijks 75.000 woningen bij. Echter, het bouwtempo ligt wel een stuk lager dan in de jaren zeventig. In 1973 werder er per saldo 143.000 woningen bijgebouwd in een jaar. Dit had te maken met de babyboomers, de geboortegolf tussen 1946 en 1960, die op dat moment een eigen gezin gingen vormen.

Nederlanders delen huis met steeds minder mensen

Uit CBS-cijfers komt duidelijk naar voren dat Nederlanders hun huis met steeds minder mensen zijn gaan delen. Zo was er in 1921 voor iedere 4,8 inwoners een woning. Honderd jaar later is er één woning voor elke 2,2 inwoners. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!