Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Sinaasappelsap duurder door slechte oogst: "Mengen met mango of appel"

31-05-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1574 keer bekeken
  •  
Sinaasappelsap 1280

Door slechte oogsten in Brazilië schiet de prijs van sinaasappelsap omhoog. Producenten willen sinaasappelsap betaalbaar houden door er geperste appels, mango’s of mandarijnen aan toe te voegen.

Bijna 70 procent van de wereldwijde perssinaasappels komt uit Brazilië. Boomziektes en slechte oogsten door droogte hebben ervoor gezorgd dat er dit jaar een kwart minder sinaasappels zijn dan een jaar eerder.

"Producenten moeten creatief zijn"

Marktanalisten spreken van een crisis op de markt voor sinaasappelsap. Om het sap nog tegen een acceptabele prijs te kunnen produceren en verkopen, moeten producenten creatief zijn. Dat zegt Kees Cools van de internationale brancheorganisatie voor fruit- en groentesappen.

Mengen met mandarijn, appel, mango en grapefruit

Volgens Cools overwegen producenten sinaasappelsap te mengen met mandarijnen sap, omdat mandarijnen beter bestand zijn tegen klimaatverandering. Volgens Francois Sonneville, analist bij de Rabobank, kunnen ook mango-, appel- en grapefruitsap worden gemengd met sinaasappelsap.

Sonneville denkt dat mandarijnen niet de oplossing zijn. Deze worden voornamelijk in andere landen geteeld, waardoor de transportkosten toenemen.

Bron: NU.nl

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!