Kassa

Shell: 'Russische gasboycot vraagt ongekende besparing op energieverbruik'

  •  
06-05-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
4568 keer bekeken
  •  
fornuis gas gaspitje 1127

Shell-topman Ben van Beurden waarschuwt dat er onmogelijk veel moet worden bespaard op energiegebruik in het geval van een boycot van Russisch gas, schrijft de Telegraaf. Met het sluiten van het Groningen-veld is er nu nog onvoldoende gas in de markt. En wat er te koop is wordt schreeuwend duur verkocht.

De hoeveelheid energie uit zon- en windparken kan dat gas maar voor een heel klein deel opvangen. Dat betekent volgens Van Beurden voor komende maanden nog aanhoudend hoge importprijzen voor energiecentrales, en dus pittige stroomtarieven voor Nederlandse consumenten.

Even snel al het Russische gas door lng vervangen lukt gewoon niet, zegt de topman. De baas van het grootste handelsbedrijf in gas, dat afgelopen kwartaal 9,1 miljard dollar winst maakte waarvan 4,1 miljard uit gas, merkt tegelijkertijd hoe grote Europese klanten een afsluiting van gas door president Poetin of een zelfopgelegde Brusselse importstop op dat gas vrezen.

Groningse gaskraan gaat dicht

Energieminister Jetten stelt dat Nederland eind dit jaar al zonder Russische gas, steenkool en olie kan. Dat zou lukken dankzij verplichte vulling van opslagen met voorlopig nog Russisch gas en ingevoerde lng, door energiebesparingen, en door uit te breiden energie uit zon- en windparken.

Maar de vervanging die Europese landen denken te vinden in vloeibaar gas, wordt een enorme klus, waarschuwt Van Beurden. Nederland wil immers volgend jaar het Groningen-gasveld sluiten. Shell is voor de helft eigenaar van de NAM, verantwoordelijk voor de exploitatie van het Groninger gas.

Bron: De Telegraaf/ANP

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

nomennescio
nomennescio6 mei 2022 - 14:38

5 minuten douchen en ‘s winters in huis je winterjas aan. Dan houden we gas over en wordt het ook goedkoper!

1 Reactie
crazyritten
crazyritten6 mei 2022 - 20:02

Ik hoop dat dat sarcastisch bedoeld is. Zo niet...in de winter in huis je winterjas aan? Denk niet dat dat zo werkt. Ikzelf zal dat niet doen vanwege mijn fibromyalgie, Lipoedeem en Lymfoedeem. Ik red het dat mijn kachel in de winter op 20.5 graden staat maar dan heb je een minder koude winter. Als ik de kachel te laag heb staan gaan alle spieren zeer doen en kan ik niets meer. Zeker qua handen gaat dat niet. Hoe doen de oudjes het dan? Hoe ouder je wordt, des te kouwelijker wordt je. Dan moeten ook alle verzorgingstehuizen, hospices, ziekenhuizen etc dat ook maar doen? 5 min douchen gaat voor oudjes ook al niet op. De verpleegster die mijn moeder komt douchen is niet met 5 min klaar. Het is allemaal zo makkelijk gezegd maar verder wordt er niet dieper over nagedacht. Laat eerst de industrie maar eens minder energie gaan verbruiken.

Helen 66
Helen 666 mei 2022 - 12:23

D66 gebruikt de oorlog in de Oekraine om HUN klimaatobsessie erdoor te duwen. Zelfs de Groningers willen de gaskraan nu weer gewoon open, mits ze de baten ervan ontvangen voor restauratie van hun woningen.

aad piraat
aad piraat6 mei 2022 - 11:46

Ach ze kunnen natuurlijk ook door de prijs te verlagen genoegen nemen met de helft minder winst, maar ja dat is tegen het zere been van de graaiers. Nee de armlastige bevolking tot op het bot uitzuigen is de gedoodverfde doelstelling waar ze liever aan vast houden.

dederika
dederika6 mei 2022 - 11:20

Ik zie prijsverhogingen van 30 %, 20%, 10%. vAN LEVENSMIDDELEN ....! Naast dat de gasprijs zo hoog is. Mijn maandbedrag in januari was 365,- (Euro) aan kosten ipv 110,- Amerika (NATO) heeft dit in eerste instantie bedacht en de Europese Unie stemt er mee in.......

lagerweij
lagerweij6 mei 2022 - 11:08

Het is onverantwoord om zo snel van het gas af te gaan. Het doel was om Poetin te dwingen om te stoppen met zijn oorlog, maar daar lijkt het nog helemaal niet op. Maar door dat energie embargo zijn wij zelf ook getroffen waardoor dat er enorme economische problemen zullen ontstaan, dat is nu al iets van te zien. Gevolg is dat we daarmee ook in onze eigen voet schieten. Reken maar op veel onrust en demonstraties want als mensen de malaise zelf voelen en moeten inschikken wordt het pas echt spannend.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!