Kassa

Shell krijgt geld toe om eigen CO2 onder de grond te stoppen

28-11-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
501 keer bekeken
  •  
Vanaf volgend jaar gaat eindelijk de CO2-heffing in: bedrijven die veel uitstoten en hun CO2-uitstoot te weinig naar beneden brengen, gaan ervoor betalen. Vooral de zware industrie, bedrijven als Shell en Tata Steel, stoten nu veel CO2 uit. Je zou dus denken dat die straks fors moeten gaan betalen als ze hun uitstoot niet flink gaan verminderen. Maar niets is minder waar.
Deze week werd duidelijk dat een aantal van deze vervuilende bedrijven voor 1,5 miljard aan subsidie aanvragen bij de Nederlandse overheid. Ze kunnen met dit geld hun eigen CO2 afvangen en opslaan in een nieuw te creëren CO2-opslag onder de Noordzee. Hier kunnen ze straks 2,5 miljoen ton CO2 per jaar kwijt. Is het niet gek dat de bedrijven die het meeste uitstoten en al vrijwel geen belasting betalen, nu ook nog gesubsidieerd worden om hun afval op te slaan?

Klimaatdoelen halen

Nee, zeggen VVD, D66, CDA en ChristenUnie tegen Kassa. Dit is misschien geen ideale situatie, maar deze subsidie is nu eenmaal nodig om de Klimaatdoelen te halen. Daarnaast zijn ze bang dat de grote bedrijven naar het buitenland verkassen als ze dit zelf moeten betalen, wat heel veel banen zal kosten. “De elf van de twaalf grootste bedrijven hebben allemaal een internationale baas”, licht D66-Kamerlid Matthijs Sienot toe. “Die kijken elke maand naar de spreadsheet met getallen en als ze zien dat de productie in Nederland te duur wordt, verplaatsen ze het naar een ander land.” En, zegt CDA-kamerlid Agnes Mulder, als bedrijven hun productie verplaatsen wordt de CO2 alsnog in een ander land uitgestoten. En daar is het klimaat niet bij gebaat.

Consumenten betalen 30 keer zoveel

SP, GroenLinks en PvdA zijn faliekant tegen de subsidie. “Het is niet te verkopen dat burgers en MKB-bedrijven ondertussen een steeds hogere energierekening krijgen, dus nog eens extra belasting betalen voor de verduurzaming van Nederland”, zegt Sandra Beckerman van de SP. Ieder huishouden in Nederland betaalt namelijk maandelijks een bedrag aan energiebelasting. Volgens berekeningen van Milieudefensie betalen consumenten 30 keer zoveel meer aan de verduurzaming van Nederland dan een bedrijf als Shell of Tata Steel, die nauwelijks energiebelasting betalen.
Milieudefensie ziet met deze subsidie opnieuw dat nu de grootste vervuiler profiteert, in plaats van betaalt. Via de Wet openbaarheid van bestuur hebben ze uitgezocht hoeveel de grootste industriële vervuilers van Nederland nu werkelijk gaan bijdragen aan hun eigen vergroening. Wat blijkt? Vooral MKB-bedrijven in de sector ‘industrie’ betalen voor de vergroening van olieraffinaderijen, chemiegiganten en Tata Steel. En via de nieuwe subsidie ontlopen ze voorlopig ook de CO2-heffing. “Ze zouden vanaf volgend jaar moeten gaan betalen voor het teveel aan CO2 dat ze uitstoten via de CO2-heffing”, licht directeur Donald Pols toe. “Maar doordat ze het nu onder de grond opslaan, telt het niet mee als uitstoot. Ze krijgen dus eigenlijk subsidie om hun uitstoot te verminderen, waardoor ze straks minder of geen CO2-heffing hoeven te betalen.”

Een nieuwe CO2-opslag onder de Noordzee

Om CO2 uitstoot te verminderen kan je CO2 opslaan door de schadelijke stof koolstofmonoxide (CO) weg te wassen uit de rook, de rook daarna te filteren en vervolgens onder druk in de grond op te slaan, bijvoorbeeld in een leeg gasveld onder de Noordzee. De CO2 is dan uit de lucht en kan tientallen jaren in dat gasveld blijven zitten. CO2 filteren en opslaan is nog niet vaak gedaan en daarom erg duur. Daarom heeft Den Haag hiervoor een subsidiepot gemaakt.

Rechtszaak tegen Shell

Aankomende dinsdag start Milieudefensie samen met zes andere organisaties een rechtszaak tegen Shell. "Shell weet al tientallen jaren dat het gebruik van olie en gas rampzalig is voor het klimaat. Maar het bedrijf doet niets. Sterker nog, Shell betaalde miljoenen per jaar aan lobbyclubs die de klimaatcrisis ontkennen", aldus Pols. Een rechtszaak is volgens hem de enige optie om Shell te dwingen tot een koerswijziging. “Willen we voorkomen dat de aarde meer dan 1,5 graad opwarmt, dan moeten we nu actie ondernemen. En dat kan alleen als bedrijven als Shell mee gaan doen."

Reactie Shell

Shell laat weten dat ze al veel doen aan vermindering van de uitstoot en dat de rechtszaak wat hun betreft niet de plek is om iets te doen aan de klimaatverandering. De volledige reactie van Shell lees je hier.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

John1313
John131330 nov. 2020 - 16:48

@ Jack 2020 Aandelen Shell??

frisiantje
frisiantje29 nov. 2020 - 10:37

Wie een beetje op heeft zitten letten wist die al lang. Dat hele klimaatverhaal is een verschuiving van kapitaal van ons -de burger- naar de grootbedrijven. Wij gaan dit met z'n allen betalen en niet zo'n beetje ook. Deze week hoor ik weer een reclamecampagne van Shell over windmolens in de Noordzee. Voor dit soort bedrijven breken gouden tijden aan, terwijl de kolencentrales straks moeten sluiten.

1 Reactie
Jack 2020
Jack 202029 nov. 2020 - 23:27

Of je snapt het niet of ik begrijp jou niet. Het is toch goed dat Kolencentrales sluiten en dat Shell bezig is met Windmolens? Wat wil jij dan??

Wilma-60
Wilma-6029 nov. 2020 - 9:40

Ach ja zal ook niet zo zijn, de burgers betalen en de hoge heren blijven buiten schot !!! Is toch met alles zo. En nu krijgen ze subsidie om in in de grond in de Noordzee te dumpen, wat 10 tallen jaren daar kan blijven zitten en dan???? Of denken ze, dat is dan het probleem voor de kinderen later?? Kom op , laat ze maar andere dingen instaleren om die co2 neutraal te maken, ze hebben al jaren en jaren niks betaald , dus laten betalen net als iedereen moet !!!!!!! En geen subsidie voor die groot vervuilers !!!!!

1 Reactie
Jack 2020
Jack 202029 nov. 2020 - 23:31

Wilma, door te betalen los je het probleem niet op. Het probleem los je op door problemen aan te pakken. En een van de manieren waarop je het probleem aanpakt is door het CO2 in oude gasvelden op te slaan. En dat betekent niet dat we het laten liggen voor onze kinderen. Het zal daar altijd blijven, net al dat het aardgas daar vroeger zat.

John1313
John131329 nov. 2020 - 8:55

Wanneer houden we eens op met die milieu onzin. Opwarming der aarde, waar moet ik tekenen? Ik heb genoten afgelopen zomer. En er zijn genoeg landen waar nu al een warmer klimaat heerst. Andere natuur maar zeker niet minder, aangenaam vertoeven. Door de eeuwen heen is ons klimaat alleen maar veranderd, tot aan ijstijden toe. Daar kon en kan de mens geen invloed op uitoefenen, hooguit iets vertragen of versnellen maar wat is b.v. 100 jaar op miljoenen jaren? Wees eerlijk, zeg dat je geld nodig hebt en belast dat maar weer door i.p.v die milieu onzin te verkopen. Zorg voor fatsoenlijke woningen, betaalbare mobiliteit en zeer actueel; gezondheidszorg. In Duitsland is benzine ong. 38 cent per liter voordeliger dan hier!

1 Reactie
Jack 2020
Jack 202029 nov. 2020 - 23:28

Lekker niveau hier bij Kassa.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!