Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

SGR overweegt weer premie te gaan heffen

26-01-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
51 keer bekeken
  •  
reisboeken_02.jpg
De Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) vreest dat zij er op termijn niet aan ontkomt een premie te vragen, als mensen een reis boeken die onder de SGR-garantie valt. Dat zei waarnemend directeur Peter Silberman dinsdag.
Dat heeft alles te maken met de onvrede die binnen de SGR heerst over het omvallen van verscheidene zogenoemde Turkijespecialisten en de kosten die daaraan verbonden zijn voor het garantiefonds. De SGR wilde dan ook een apart fonds oprichten om daarin touroperators onder te brengen die voor het grootste deel van hun omzet afhankelijk zijn van reizen naar Turkije en hen sowieso per geboekte reis per persoon 20 euro in een potje laten storten.
De rechter besloot begin januari dat de SGR dat niet zomaar mag doen, de Turkijespecialisten moesten een bodemprocedure aanhangig maken. ,,Dat kan vijf tot zes jaar duren'', aldus Silberman. ,,In die tijd kan van alles gebeuren.'' Silberman doelt daarmee op een serie faillissementen van Turkijespecialisten, die zijn fonds veel geld kosten. ,,Als het schadeverloop zo doorgaat, kan de ondergrens van het vermogen in zicht komen en dan zit er niks anders op dan premie te heffen voor iedereen.''
Sinds de oprichting van het fonds in 1983 tot tien jaar geleden betaalde elke reiziger een vergoeding per reis aan het fonds. In het laatste jaar was dat 15 gulden. In 1999 zat er al zo veel geld in het fonds dat het niet langer nodig was klanten nog een heffing te laten betalen. Op 1 april 1999 werd die dan ook afgeschaft. Sinds die tijd is het vermogen van het garantiefonds verder gegroeid door rente en beleggingen. De ondergrens ligt volgens Silberman op het moment ,,tussen de 60 en 70 miljoen euro.''
Bron: ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!