Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

SGP wilt alle kindregelingen bundelen in één bijdrage

09-02-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1354 keer bekeken
  •  
kindertoeslag 1127

Na het politieke en persoonlijke fiasco van de toeslagenaffaire komt de SGP met een plan om de bijdragen voor ouders te versimpelen. De kinderopvangtoeslag, moet volgens de gereformeerden samen met de generieke kinderbijslag en het kindgebonden budget opgaan in één regeling, dat schrijft het FD

Kostwinnersgezinnen, lage inkomens en uitkeringsgerechtigden krijgen een flinke meevaller, ten koste van goed verdienende tweeverdieners. "Onze oplossing kost minder dan wat de coalitie voor ogen heeft met het bieden van vrijwel gratis kinderopvang en geeft huishoudens echt keuzevrijheid", zegt SGP-Kamerlid Chris Stoffer.

Huishoudinkomen

De bundeling van deze toeslagen, ook wel de 'kinderbijdrage' genoemd in het voorstel, bedraagt voor alle ouders jaarlijks €1200 per kind. Daarbovenop komt een inkomensafhankelijke bijdrage tot maximaal €4800 voor kinderen tot en met 5 jaar en €1800 voor kinderen tussen de 6 en 17 jaar. Die wordt vastgesteld op basis van het huishoudinkomen van twee jaar eerder. Alleenstaande ouders krijgen het dubbele.

Vrij besteedbaar

Stoffer: "Dat is vrij besteedbaar, dus men kan de kinderopvang daarvan bekostigen, maar je kunt ook zeggen dat een van de partners voor een deel thuisblijft. Zo krijg je een meer leefvormneutrale regeling". Naarmate mensen meer verdienen, mogen zij 'best wat meer betalen' voor hun kinderopvang, vindt de SGP.

De partij heeft haar plannen laten doorrekenen door het Centraal Planbureau. Onder de streep blijven de uitgaven met ruim €9 mrd hetzelfde ten opzichte van de vorige Miljoenennota, maar pakken de gevolgen beduidend anders uit voor verschillende inkomensgroepen.

Slinkend arbeidsaanbod

Het SGP-voorstel heeft wel een negatief effect op de werkgelegenheid in een toch al krappe arbeidsmarkt, berekent het CPB. De SGP-plannen leiden tot een daling van het arbeidsaanbod met 1%, oftewel zo'n 80.000 voltijdbanen. Met name alleenstaande ouders en uitkeringsgerechtigden met jonge kinderen zullen minder geneigd zijn om te gaan werken.

Dat het proces makkelijk wordt geldt niet voor iedereen. Er komt immers een vangnetregeling voor huishoudens die hun inkomsten hebben zien kelderen in de twee jaar na de meetdatum. Dan komen er toch nog weer ingewikkelde regels om de hoek kijken. Stoffer: "Maar dat betreft slechts een kleine groep, denken wij. Wij hebben er €200 mln voor gereserveerd".

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!