Serienummers gestolen spul op internet
10-03-2011
• leestijd 2 minuten
Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie heeft donderdag de website stopheling.nl officieel geopend. Het is de bedoeling dat de site een extra instrument vormt in de strijd tegen stelen en helen. Hieronder vier vragen over stopheling.nl
Wie werken er samen aan dit project?
De politie heeft het initiatief genomen en werkt samen met het Openbaar Ministerie (OM), de detailhandel en onlineverkoopsites zoals Marktplaats.
Waarom is gekozen voor deze partners?
De politie en het OM willen natuurlijk gewoon de dieven vangen. De detailhandel is erbij betrokken omdat die ook lijdt onder heling. Iemand die goedkoop een gestolen flatscreen-tv kan kopen, gaat immers niet meer naar de winkel. Op onlineverkoopsites worden heel veel goederen aangeboden en daarbij is het belangrijk dat het kaf van het koren wordt gescheiden.
Hoe werkt stopheling.nl?
Mensen die iets willen kopen op internet, kunnen het serienummer invoeren op stopheling.nl en zo controleren of het om een gestolen product gaat. De website stopheling geeft geen waterdichte garantie dat iets niet gestolen is als het niet in de lijst voorkomt. Ondanks de controle via stopheling.nl kan een product alsnog gestolen zijn. Dat kan, doordat niet iedereen aangifte doet als er iets van ze is gestolen en omdat niet iedereen de serienummers van zijn bezittingen heeft genoteerd. Het adagium is dan ook: als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat meestal ook.
Serienummers noteren? Mensen moeten zelf dus ook iets doen?
Ja. De politie adviseert al decennia de serienummers te bewaren van goederen die zijn aangeschaft. Het zoekt een stuk makkelijker met zo'n nummer in de hand dan dat de politie aan de slag moet met een omschrijving als 'een grote, platte, zwarte televisie'.
ANP