Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

SER: biomassa niet meer gebruiken voor stroom

08-07-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
hout biomassa 1127
Het verbranden van biomassa om stroom op te wekken en warmte te genereren, moet worden afgebouwd. Dat adviseert de Sociaal-Economische Raad (SER) aan de regering.
In plaats daarvan moet biomassa, dat overigens biogrondstoffen moet worden genoemd volgens de raad, worden ingezet als grondstof voor de chemie en materialen. SER-voorzitter Mariëtte Hamer zei bij de presentatie van het advies dat dit niet zonder slag of stoot tot stand is gekomen. "Het was en is nog steeds een gepolariseerd dossier", zei ze over de biomassadiscussie. Ook politiek blijft het onderwerp gevoelig, maar dat mag niet voor vertraging zorgen, vindt Hamer: "Ik zou zeggen: kabinet, ga aan de slag", zei de voormalig PvdA-politica woensdag.

'Laagwaardig' en 'hoogwaardig'

De SER ziet een onderscheid tussen ‘laagwaardige’ en ‘hoogwaardige’ toepassingen van biomassa, afhankelijk van hoe duurzaam de grondstof en het gebruik ervan is en de vraag of er een schoner alternatief binnen bereik is. Het opwekken van elektriciteit door het verbranden van hout is een ‘laagwaardige’ toepassing, terwijl het maken van bioplastic uit organische grondstoffen als ‘hoogwaardig’ wordt gezien.

'Biomassa nog wel nodig'

Ed Nijpels, die zich bij de SER over klimaatonderwerpen buigt, benadrukt dat biomassa wel nodig is in de energietransitie. "De discussie is dus niet óf, maar waar, wanneer, hoelang en hoeveel we biogrondstoffen in de toekomst nog gaan gebruiken."

Milieuclubs zijn blij

De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) is blij met het advies. "De SER benadrukt terecht dat het klimaat vraagt om afbouw van fossiele grondstoffen en om opbouw van duurzame energie. Er kan geen afbouw van duurzame biogrondstoffen plaatsvinden, zonder opbouw van andere duurzame alternatieven. Het is winst dat de SER die relatie zo nadrukkelijk benoemt", zegt Olof van der Gaag, directeur van de NVDE.
Ook Natuur & Milieu is optimistisch. "Biomassa moet primair gezien worden als een grondstof in plaats van een brandstof, daarom spreken we vanaf nu ook over biogrondstoffen", aldus directeur Marjolein Demmers. De organisatie is vooral blij met het oordeel van de SER dat biomassa niet langer gebruikt moet worden voor energie. "Maar juist wel als grondstof voor bijvoorbeeld de bouw en de chemische industrie, waar de toegevoegde waarde veel groter is."
De directeur van Milieudefensie, Donald Pols, sluit zich daar bij aan. "Nu komt het aan op concreet beleid en lef vanuit het kabinet. De subsidies die de overheid geeft voor het verbranden van biomassa, kunnen we beter besteden aan subsidies voor het isoleren van huur- en koopwoningen." ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!