Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

SER: bij langdurige zorg meer zelf betalen

24-09-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
geld_handen_01.jpg
Ouderen en anderen die langdurige zorg nodig hebben, zouden de kosten voor huisvesting, welzijn en voedsel zelf moeten betalen, ook als ze in een instelling wonen. Dat staat in een voorlopig advies van een commissie van de Sociaal-Economische Raad (SER).
AWBZ
De AWBZ, een verplichte collectieve verzekering tegen kosten van onverzekerbare medische risico's en langdurige zorg, moet zich beperken tot de kosten van de zorg zelf. Het ontwerpadvies, dat zondag is gepubliceerd, wordt versneld uitgebracht in verband met de kabinetsformatie. De commissie doet daarin ook andere voorstellen om de zorg betaalbaar, toegankelijk en van goede kwaliteit te kunnen houden.
Onderscheid
Zo moet er in de ouderenzorg een onderscheid komen tussen lichte en zware zorg. Mensen zouden lichte vormen van persoonlijke verzorging en begeleiding zelf moeten betalen. Zwaardere vormen blijven collectief gefinancierd. De overheid moet de grens tussen lichte en zware zorg bepalen, aldus de SER-commissie onder leiding van oud-staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid).
Zorgkosten
Ook moeten patiënten zich bewuster worden van de zorgkosten. Een en ander moet voorkomen dat mensen een onnodig beroep op de zorg doen.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!