Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Senioren kunnen zich bij brand niet redden'

28-11-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
brandweerman1_04.jpg
Senioren kunnen zichzelf bij een calamiteit niet snel genoeg in veiligheid brengen. Dat is een van de conclusies van een onderzoek naar de brand in april in een seniorenflat aan het Homerusplein in Rotterdam. De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR) maakt zich dan ook zorgen over de zelfredzaamheid van senioren in geval van brand in eigen woning.
'Het gaat ook om brandveiligheid op maat'
,,Zelfredzaamheid in de zorg is iets anders dan dat de mensen ook zelfredzaam zijn bij een calamiteit. Het gaat niet alleen om zorg op maat, maar ook om brandveiligheid op maat'', stelt directeur Arjen Littooij van de Veiligheidsregio.
Evacuatie
Ruim 230 veelal oudere bewoners moesten in april worden geëvacueerd uit de flat Het Lichtpunt. Een aantal moest het pand uit worden gedragen omdat ze slecht ter been waren. Dertien mensen die rook hadden ingeademd moesten naar het ziekenhuis.
Veel tijd kwijt aan grote aantal mensen in veiligheid brengen
Volgens het onderzoek functioneerden de hulpdiensten goed, maar waren ze veel tijd kwijt met het grote aantal mensen dat in veiligheid moest worden gebracht.
VRR wil kwestie snel aankaarten
VRR wil de kwestie snel aankaarten bij zorginstellingen en woningbouwcorporaties. Veel bestaande zorginstellingen gaan verdwijnen en krijgen een nieuwe bestemming als senioren- of 55-plus-woning. Speciale voorzieningen die zorginstellingen nu nog hebben, ontbreken daarin. Ook is er dan geen personeel meer om bewoners in veiligheid te brengen. Van de senioren wordt verwacht dat ze zichzelf in veiligheid moeten brengen. ,,Vooral voor oudere bewoners kan dit grote problemen opleveren'', stelt VRR. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!