Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Senior gebruikt contant geld voor kleine uitgaven

28-09-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
geld_munten_67.jpg
Senioren pinnen massaal aan de kassa. Toch zegt acht van de tien er moeite mee te hebben wanneer contant geld als betaalmiddel verdwijnt. De voornaamste reden: klein geld op zak geeft een vertrouwd gevoel. Dit blijkt uit onderzoek van ouderenorganisatie Unie KBO onder 700 Nederlandse senioren.
Graag muntgeld gebruiken
Bijna alle deelnemers aan het onderzoek (90%) hebben er geen probleem mee wanneer ze in een winkel alleen maar met een pinpas kunnen betalen. Toch grijpt men graag snel naar een muntje uit de beurs. Betalen op de markt, het geven van fooien of geld aan de (klein)kinderen: geen contanten op zak zal problemen gaan opleveren. 'Ik heb altijd wat kleingeld op zak voor een toiletbezoek, want daar moet meestal wel voor betaald worden', zegt een van de respondenten. Het bedrag aan contant geld dat in de portemonnee van de senior zit ligt gemiddeld op ongeveer 50 euro. Het gemiddelde bedrag dat contant wordt betaald is 30 euro.?
Veiligheid
Boodschappen worden door 29% van de senioren contant betaald, 69% gebruikt de pinpas aan de kassa. Pinnen mag dan wel bijna volledig ingeburgerd zijn, met de veiligheid rond betalingen is het volgens de ondervraagden slecht gesteld. Maar liefst 43% vindt dat de veiligheid van pinbetalingen verbeterd moet worden.
Afschermen
De ouderenorganisatie roept winkeliers dan ook op meer aandacht te besteden aan de afscherming van betaalpunten in hun winkels. Het uitvoeren van een transactie met de pinpas zelf blijft voor de respondenten wel de meest veilige methode (70%), gevolgd door 22% van de senioren die betalen met contant geld de meest veilige betaalmethode vinden.
Proef
De Unie KBO nam zelf de proef op de som en stuurde drie ouderen gedurende tien dagen op pad zonder contant geld op zak. Het ging de deelnemers goed af zonder contanten, nagenoeg overal kan met de pinpas worden betaald. 'Na een rondleiding in Dordrecht wilde ik de gids een fooi geven maar gelukkig had mijn vrouw haar beurs bij zich', zo vertelt een van de deelnemers. ?Alle drie vinden zij wel dat het betalingsverkeer voor senioren in de toekomst laagdrempelig en toegankelijk moet blijven.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor